Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetila kamp kadeta

Predsjednica otkrila zašto je bolje spavati u šatoru za dvoje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je zimski kamp Kadetske bojne u Udbini.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova posjetila je zimski kamp Kadetske bojne Oružanih snaga RH u vojarni "Josip Jović" u Udbini.

Pročitajte i ovo Ante Gotovina Bivši general Ante Gotovina o vojnom roku: "To je dobro za svakog, a i nikad ne znamo što nas čeka sutra" Ilustracija Neće biti lako Njemačka vraća vojnu obvezu? Pogled su skrenuli prema jednoj zemlji

Osvrnula se na kritike kako mjesec dana predloženog obveznog vojnog roka nije dovoljno za osposobljavanje ročnika.

"Iz vlastitog iskustva mogu vam reći da je mjesec dana i više nego dovoljno. U samo nekoliko dana možete puno toga napraviti s mladim ljudima. Recimo, naučiti  što ćete prvo učiniti kada prilazite unesrećenoj osobi. Prvo morate pogledati postoje li opasnosti za vas i druge osobe, a onda provjeriti kako postupati", rekla je predsjednica održavši potom novinarima kratak tečaj Prve pomoći.

Otkrila je tako kako je tijekom masaže srca najbolje pjevati pjesmu "Stayin' Alive" grupe Bee Gees jer se uz nju najlakše održava pravilan ritam.

"Kadeti kratili vrijeme pjevanjem"

Kazala je da su vojnici proveli noć na hladnoći, ali i da su kratili vrijeme - pjevanjem. Upitana je je li joj proradio instinkt kada je ušla u jedan od šatora i odvraća da jest. Osobno je, kaže, i sama spavala u šatoru u sklopu obuke.

Poručila je da mali šatori, koji su na raspolaganju hrvatskim vojnicima jako dobri, jer su obloženi zaštitnom folijom, ali i da su puno bolji oni za dvije osobe.

"Jako, jako dobro štiti i drži temperaturu, ali naravno da su ovi šatori koji su predviđeni za dvije osobe puno bolji, jer ipak kad su dva ljudska tijela i malo griju, jest ugodnije, i vi možete primijetiti ulazi li kolega ili kolegica u fazu nekog smrzavanja", kazala je i dodala da to pruža mogućnost ranog reagiranja.

Istaknula je kako je njen posjet vojarni dogovoren prije najava o uvođenju obveznog vojnog roka.

Kazala je kako je na sastanku sa šefom SDP-a Davorom Bernardićem razgovarala o mnogim temama, između ostalog i kako spriječiti iseljavanje mladih iz Hrvatske.

"Potrebno je da stranke na vlasti i oprobi sjednu zajedno i dogovore se oko tih pitanja. Sustav je nepredvidljiv i to je jedan od razloga zašto mladi odlaze", kazala je predsjednica.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene