Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brine me što se sve odvija kao da su sada učenici s teškoćama u razvoju prvi put u školama. Udruge imaju uhodan sustav, bogato iskustvo i ne znam kako nitko nije to prepoznao, kaže Veronika Lendler


'Ne mogu sami. Lakše je učiteljici, a i dijete je sigurnije. Asistentica je s mojim djetetom prvi dan škole volontirala, ali to nije rješenje', napominje dopredsjednica Udruge Down sindrom Anita Holjevac.

Bez rezultata natječaja

Vezani članci Ilustracija - 2 Stravično nasilje: Grupa maloljetnika pretukla 11-godišnjaka, udarali ga i po trbuhu - "Bio sam šokiran razmjerima ovog događaja" Slika nije dostupna Za 1.420 učenika s poteškoćama osigurano 1.353 asistenta

Ona, kao i ostali predstavnici karlovačkih udruga, upozorili su da je novi početak školske godine za djecu s poteškoćama u razvoju, nažalost, i najgori. Razlog tome je promjena modela po kojem projekt asistenta u nastavi sada provode osnivači škola, odnosno gradovi i županije, koji se pak javljaju na natječaj ministarstva. To je, kako kažu, dovelo do nikad katastrofalnije situacije.

'Natječaj je proveden, ali još nemamo rezultata. Po našim saznanjima, od 42 djece s teškoćama u Karlovačkoj županiji za 29 je odobren asistent. No, nemamo službenu informaciju za koju su djecu asistenti i odobreni ', kaže tajnica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Marica Poljančić.

Opačić: Želimo da svako dijete s teškoćama ima svog asistenta

Dodaje da bi ostali osnovci trebali biti obuhvaćeni projektima udruga s obzirom na to da je ministarstvo osiguralo osam milijuna kuna i uskoro se očekuje raspisivanje natječaja. Upravo su udruge prethodnih godina uspješno to provodile, pa se opravdano pitaju zašto mjerodavni nisu koristili njihove primjere dobre prakse.

Još ih više ljuti što svi dobro znaju kada počinje nova školska godina.

'Brine me što se sve odvija kao da su sada učenici s teškoćama u razvoju prvi put u školama. Udruge imaju uhodan sustav, bogato iskustvo i ne znam kako nitko nije to prepoznao. Ne znam i kako ministarstvo može biti tako okrutno u kršenju ljudskih prava djece s teškoćama', rekla je tajnica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Veronika Lendler.

Još je teže roditeljima predškolaca. Oni su pak potpuno izostavljeni, pa 20-ak djece ne može u vrtić jer nema svog pomagača.

'Djeca i učitelji su preopterećeni, smanjit ćemo im gradivo'

'Upućivanjem volontera ili roditelja kršimo zakon, jer nemaju suglasnost od Ministarstva obrazovanja da treća osoba može boraviti u školi. Što je veći grijeh, uputiti volontere ili dijete samo?', pita se predsjednica Udruge Zvončići Snježana Čop.

Kaže da bi Grad Karlovac za sufinanciranje plaća asistenata u vrtićima trebao izdvojiti 1800 do 2000 kuna mjesečno.

Grad nema novca

'Zbog najnovijih mjera Vlade bit će još rezova. One pogađaju gradski proračun do takvih razina da je nemoguće izdržati ovaj standard.

'Moramo se svi naviknuti da će biti slabiji, ali računamo da ćemo zadržati ono što je vezano za djecu ', odgovorio je karlovački gradonačelnik Damir Jelić. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju