Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugo, toplo ljeto

PRIJETI LI IZUMIRANJE VRSTA? Dok plivači uživaju, znanstvenici su zabrinuti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rujan napreduje, a temperatura mora u Splitu, Dubrovniku, na Mljetu i danas je bila 27 stupnjeva.

Kupači uživaju, a ekstremno topla ljeta brinu znanstvenike. Globalno zagrijavanje povisuje nam razinu mora i dovodi u Jadran nove vrste riba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

Bez zaštitnog zida, za 100 godina u podrumima Dioklecijanove palače - mogle bi plivati ribe. Ovo ljeto spada među tri najtoplija u posljednjih 150 godina.

Dok plivači uživaju, nešto dalje, u Institutu za oceanografiju i ribarstvo zabrinuto nadziru bilješke temperature. 'Tri stupnja je više od prosjeka za cijelo ljeto', rekao je Ivica Vilibić, oceanograf na Institutu za oceanografiju i ribarstvo - Split.

NAOČIGLED NESTAJU Pokušavaju sve da uspore masivno otapanje

Temperatura mora u Hrvatskoj mjeri se već 150 godina, a tri najtoplija ljeta dogodila su se zadnjih 12 godina. Razmaci između ekstremnih ljeta sve su manji. Najtoplija tri ljeta bila su 2003., 2012. i 2015.

Zbog viših temperatura stižu nam nove vrste riba koje iz tropa bježe što sjevernije, u hladnija mora.

'Sueski kanal je problem jer nam dolaze ribe iz sutropskih mora u Mediteran pa i na Jadran', kazao je Mladen Šolić, Institut za oceanografiju i ribarstvo - Split.

Splitsko podmorje postaje pretoplo za škamp koji bježi u Sjeverni Jadran. Prijeti li izumiranje vrsta? Moćna svjetska industrija nastavlja zagrijavati atmosferu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene