Obavijesti Video Pretražite Navigacija
23. ožujka

WWF pozvala građane da sutra ugase svjetla na Sat za planet Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je hrvatske građane da se sutra, 23. ožujka pridruže sedmoj po redu svjetskoj volonterskoj akciji 'Sat za planet Zemlju' te od 20,30 do 21:30 sati ugase svjetla u kućanstvima tvrtkama i znamenitostima.

Cilj ove akcije je podići svijest građana o štetnosti klimatskih promjena i o neophodnoj brizi o planetu na kojem živimo, a Dubrovnik, Split, Zadar, Zagreb, Pula, Osijek, Varaždin, Rijeka i Krapina tek su neki od 40 hrvatskih gradova u kojima će u subotu u 20:30 sati biti isključena javna rasvjeta na prepoznatljivim znamenitostima na Sat za planet Zemlju.

WWF organizira okupljanje uz svijeće ispred zagrebačke katedrale od 20 sati, a akciji će se, kako su najavili u današnjem priopćenju, pridružiti i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sat za planet Zemlju' Uključite se: Ugasite svjetla na sat vremena! Slika nije dostupna Ugašena svjetla Hrvatska utonula u mrak...

>> Grad svjetla pod zamračenjem! Evo zašto!

Druženje će se nastaviti u Studiju Smijeha uz stand-up 'Animalizam'. U Varaždinu okupljanje uz svijeće organizira nevladina organizacija Franjo Košćec, u Dubrovniku se za atmosferu na Stradunu brine udruga Čovjek na Zemlji s Volonterskim centrom Dubrovnik, a u Opatiji udruga Žmergo. I ove godine u akciju se uključilo Ekološko društvo Koprivnica s prigodnim programom u središtu grada, dok se prvi put Sat za planet Zemlju obilježava u Prelogu i Svetom Ivanu Zelini, zahvaljujući OŠ Prelog i udruzi Eko-Zelina.

'Više od 150 zemalja ove se godine pridružuje Satu za planet Zemlju, a prvi put znamenitosti će biti u mraku i u Tunisu, Ruandi i Palestini. Ova inicijativa još je prije četiri godine prerasla malu akciju ekologa te se upisala u Guinessovu knjigu rekorda kao najveća volonterska akcija na svijetu', istaknula je voditeljica Sata za planet Zemlju u Hrvatskoj Petra Boić Petrač.

Izrazila je zadovoljstvo time što su važnost ove akcije ponovno prepoznali brojni gradonačelnici u Hrvatskoj i 'omogućili nam da u svijet pošaljemo lijepu razglednicu: ugašenu rasvjetu dubrovačkih zidina, Dioklecijanove palače, zadarskog Foruma, pulske Arene, osječke Tvrđe, zagrebačke katedrale i Medvedgrada'.

Svojim izazovom 'Ako najmanje pet gradova do 1. srpnja podijeli građanima kante za biorazgradivi otpad ili uvede kompostane, ja ću jutarnjoj smjeni komunalca u jednom od tih gradova pripremiti i podijeliti gablec ili marendu' akciji se pridružio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, a inicijativu treću godinu uzastopce podržava i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO. U svijetu poznatu kao Earth Hour, WWF ovu akciju organizira uz financijsku potporu Cockte. U 2013. 'Ja hoću! A ti?' koncept poziva pojedince i organizacije na izazov drugima za održivo djelovanje izvan sata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene