Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv ćirilice

Vukovarski HDZ: Uvođenje dvojezičnosti je 'sramotno i drsko'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ovci u Vukovaru i dalje se protive uvođenju dvojezičnosti i ćiriličnog pisam u službenu uporabu u tom gradu. Kažu kako se pripadnici srpske nacionalne manjine 1991. godine 'naoružanjem, mržnjom i ćirilicom željeli zbrisati sve hrvatsko u Vukovatu'.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Grada Vukovara reagirala je priopćenjem na jučerašnju izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića na saborskom aktualnom prijepodnevu vezanu uz mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, poručivši kako se i dalje protivi uvođenju dvojezičnosti u Grad Vukovar jer smatra kako je riječ o "sramotnom i drskom zahtjevu".

Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka Sanja Vištica i Tomo Medved - 1 Vjeruje u apsolutnu pobjedu Medved za Dnevnik Nove TV: "SDP je nikad slabiji, a kandidatura Milanovića je potez očajnika"

>> 'Ćirilica u Vukovaru neprihvatljiva, makar u njemu bilo i 90 posto Srba'

Iz vukovarskog HDZ-a navode kako je Statut Grada Vukovara, koji je izglasan 2009. godine "u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i nedvojbeno je da iz njega ne proizlazi pravo upotrebe dvojezičnih natpisa, što potkrepljuje i naputak Ministarstva uprave".

Predsjednik Vlade Zoran Milanović odbacio je jučer mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, poručujući kako je riječ o propisima koje je donijela HDZ-ova većina i gradska koalicija HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčevića i SDSS-a. Milanović je to rekao odgovarajući na pitanje Zvonka Milasa (HDZ) hoće li vlada razmotriti odgodu primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi se odgodilo uvođenje ćirilice u Vukovaru.

"Sramotan je i drzak zahtjev za uvođenje dvojezičnosti u gradu u kojemu 1991. upravo pripadnici srpske nacionalne manjine uz pomoć braće iz Srbije, nisu poštovali ni temeljno ljudsko pravo - pravo na život Hrvata i branitelja, nego su svojim naoružanjem, mržnjom i ćirilicom željeli zbrisati sve hrvatsko u Vukovaru", navodi se u priopćenju HDZ-a te ocjenjuje "žalosnim i jadnim da premijer i ministri, a njima uz skute i vukovarski gradonačelnik, u ovako ozbiljnom trenutku svoju nesposobnost skrivaju iza parole "to su napravili oni prije nas!". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene