Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka vukovarskom Stožeru

'Neki je dan bilo lako doći kod zna se koga u Zagreb, zašto je sada problem?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić reagirao je na odbijanje vukovarskog Stožera da se odazove razgovoru s premijerom Zoranom Milanovićem.

Nakon što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odbio poziv premijera Zorana Milanovića da dođu k njemu u Zagreb na razgovor o aktualnim zbivanjima u Vukovaru, ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić na takav je stav Stožera reagirao na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer ne može doći Stožer najavio termin novog sastanka s Vladom, Vlada demantira Slika nije dostupna Uoči sastanka Matić: Očekujem da će u Vukovaru razum nadvladati emocije

>> Tomislav Josić: 'Neka premijer Milanović u petak dođe u Vukovar!'

'Ako je neki dan bilo lako doći na konzultacije u Zagreb, kod ne znam koga ili zna se koga, zašto bi bio problem sutra doći kod legitimnog predsjednika hrvatske Vlade, gospodina Zorana Milanovića?', upitao je Matić.

Stožer je odbio doći u Zagreb istovremeno pozivajući premijera da on dođe u Vukovar, ali da ne postavlja uvjete s kim bi htio razgovarati.

'Nakon svega, nadam se da će članovi Stožera i njihovi mentori biti spremni preuzeti svu odgovornost za daljnja događanja u Vukovaru i Hrvatskoj. Ćirilica je tu najmanji problem, linija koja ide jeste - Sabo-Matić-Milanović, a u konačnici i predsjednik Josipović', rekao je ministar, koji je Stožerovu odbijenicu nazvao 'ucjenjivanjem i uvjetovanjem'.

'Predstavnici Stožera svojim odbijanjem uzastopnih poziva predstavnika Vlade RH i premijera na sastanke te ucjenjivanjem i uvjetovanjem pokazali su da ih zapravo ne interesira uspostavljanje dijaloga, već im je u interesu na legitiman način prouzročiti društvenu krizu te vjerojatno nedemokratskim metodama doći na vlast', kazao je.

'Tome u prilog govori i pokušaj da se diskreditira vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, a onda kroz narušavanje ugleda i podmetanja da se diskreditira i mene kao hrvatskog branitelja i člana Vlade, da se diskreditira predsjednik Vlade, a na koncu i predsjednik Republike Ivo Josipović', dodao je Matić.

U više navrata pokušao posredovati između Vlade i Stožera

Istaknuo je kako, iako Ministarstvo branitelja ni on osobno nisu izravno uključeni ni nadležni za rješavanje problema oko uvođenja dvojezičnosti u Vukovar, osjeća potrebu kao Vukovarac podrijetlom i bivši branitelj, koji se smatra prijateljem i suborcem članovima Stožera, točno informirati javnost o tijeku događaja nakon današnjeg Stožerova priopćenja u kojemu je, kako tvrdi, iznesen niz neistinitih podataka.

Ustvrdio je kako je u više navrata pokušao posredovati u komunikaciji između Vlade i Stožera, na temelju čega je obavio više razgovora i s premijerom Milanovićem i s ministrom uprave Arsenom Baukom te bio u stalnoj komunikaciji s članovima Stožera kako bi se nastali problem riješio 'što prije i na najbolji mogući način'.

Propala dva sastanka s Milanovićem

'Pritom sam stalno imao na umu poštivanje zakona ali i razumijevanje prema stanovnicima Vukovara', kazao je Matić. Dosad je dogovorio dva sastanka Milanovića i predstavnika Stožera, no oba su propala, kazao je.

Za prvi su iz Stožera poručili kako Milanović nije pozvao dovoljan broj ljudi na sastanak, dok za drugi tvrde da nisu bili na pravi način o njemu informirani, ustvrdio je ministar, te poručio kako se nada da će članovi Stožera i 'njihovi mentori' biti spremni preuzeti svu odgovornost za daljnja događanja u Vukovaru i Hrvatskoj.

'Bila mi je želja da Vukovarci dođu i u izravnoj komunikaciji s predsjednikom Vlade dođu do najboljih rješenja, kojima bi se poštivao zakon, ali isto tako i želje građana. Kompromisno rješenje može se pronaći jer kad postoji volja, postoji i način', smatra Matić.

Istaknuo je kako bi prihvatljivim smatrao prigovor na račun ćirilice koji bi bio vezan uz nesuradnju srpske zajednice u Vukovaru po pitanju otkrivanja mjesta masovnih grobnica i minskih polja. No, mnogi su mu rekli da je ćirilica tu najmanji problem, a tome u prilog ide i činjenica da na vrtiću u Vukovaru od 1998. postoji dvojezični natpis. a 'to nikada nikome nije smetalo', dodao je.

Stožer pijun u rukama HDZ-a?

Na novinarsko pitanje želi li reći da su predstavnici Stožera pijuni u rukama HDZ-a i njihova predsjednika Tomislava Karamarka, Matić je odgovorio: 'To ste vi rekli, hvala vam što ste to rekli umjesto mene'.

'Hrvatska Vlada i ovo ministarstvo učinili su sve da zaštite dostojanstvo hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Ova Vlada i ja osobno uvijek smo bili i bit ćemo na raspolaganju svim Vukovarcima i Vukovarkama kao i svim građanima i građankama RH te svim hrvatskim braniteljima', poručio je. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene