Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka HDZ-a

'Ćirilica u Vukovaru neprihvatljiva, makar u njemu bilo i 90 posto Srba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ovci traže odgodu primjene Ustavnog zakona u Vukovaru, a jedan od njihovih dužnosnika smatra da bi se zabranu uporabe drugih jezika i pisama trebalo ubaciti u sam Ustav.

Vukovarsko-srijemski HDZ zatražio je danas od institucija državne vlasti odgodu primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Vukovara u dijelu u kojem se propisuje dvojezičnost jer smatra da u gradu još nema uvjeta za njezino uvođenje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Predsjednik županijskoga HDZ-a i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako je predsjedniku Republike Ivi Josipoviću poslao pismo u kojem ga moli da svojim autoritetom utječe kako bi se zaustavilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru. "Kao župan, svjestan sam koliko ovaj problem opterećuje građane Vukovarsko-srijemske županije, napose Vukovara", rekao je Galić na konferenciji za novinare.

>> SUOZNHB protiv ćirilice u Vukovaru

Ocijenio je kako pitanje dvojezičnosti služi da se skrene pozornost s mnogo većih problema koji opterećuju istočnu Slavoniju, od velike nezaposlenosti do posrnuloga gospodarstva i malih plaća.

Potpredsjednik vukovarskoga HDZ-a Ivan Penava rekao je da je Vukovar "duša i srce Hrvatske" te je ustvrdio da je "ćirilica u tome gradu apsolutno neprihvatljiva makar u njemu živjelo i 90 posto Srba".

"Tražimo da se u Ustavu Vukovar naglasi kao mjesto od posebnog značenja za hrvatsku prošlost i budućnost i da se u njemu kao takvom, osim hrvatskog jezika i latinice, ne može koristiti nijedan drugi jezik ili pismo", rekao je Penava.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara najavio miting

Inače, u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru održat će se 2. veljače veliki prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u tome gradu, najavljeno je na konferenciji za novinare tog stožera.

"Prosvjed je legitimno sredstvo kojim želimo prisiliti Vladu da odustane od uvođenja dvojezičnih natpisa u hrvatskome Vukovaru jer to nije ono za što smo se borili, za što su naši prijatelji ginuli. Vukovar je područje od posebnog državnog interesa pa se prema njemu tako treba i ponašati", rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić.

U proglasu koji je novoosnovani Stožer objavio u petak bilo je navedeno da su ga utemeljili branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, zatočenici srpskih koncentracijskih logora, djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dočasnici i časnici Oružanih snaga RH i MUP-a, zapovjednici u obrani Vukovara, zapovjednici i dužnosnici u ratnim postrojbama Oružanih snaga RH u vrijeme Domovinskog rata, a sada stanovnici grada Vukovara. Stožer je utemeljen radi obrane digniteta Domovinskog rata koji će, kako ocjenjuju, biti ugrožen uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru.

Na prosvjedni skup 2. veljače, osim građana kojima je Vukovar na srcu, pozvani su članovi braniteljskih udruga i pripadnici ratnih postrojba Hrvatske vojske (HV) te svi umirovljeni generali HV-a s Antom Gotovinom i Mladenom Markačem na čelu.

Također je rečeno kako taj stožer ima informacije da će ovih dana na zgradi Državne uprave u Županijskoj ulici u Vukovaru biti otkrivena ploča s dvojezičnim natpisom. Stožer zato poziva Vukovarce da "pozorno prate tijek događaja i da - kad se bude otkrivala ploča - dođu i što glasnije iskažu svoje neslaganje zviždanjem".

Članovi Stožera najoštrije su osudili prosvjed Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata (URHOR) najavljen u Vukovaru za 19. siječnja jer ga, kako je rečeno, organiziraju "grupe i pojedinci koji nemaju legitimitet, samo radi osobne promocije". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene