Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovar: Pokopana Kata Šoljić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na vukovarskom Novom groblju pokopana je Kata Šoljić (86), majka četvorice sinova ubijenih u Domovinskom ratu.

U nazočnosti članova obitelji, rodbine te članova stradalničkih i braniteljskih udruga, pokop je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup đakovačko-osječki msgr. Marin Srakić.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Slika nije dostupna Umrla Kata Šoljić

"Ako je Vukovar simbol stradanja našeg naroda, onda je Kata simbol Vukovara i stradanja jedne obitelji i osobe", rekao je tijekom obreda pokopa nadbiskup Srakić. Dodao je kako se pokojnica smrću pridružila sinovima i braći koji su dali živote za vrijednosti na kojima počiva hrvatska država.

Također je kazao kako je pokojna Kata Šoljić tijekom svog života osjetila i radost i nadu, ljubav prema mužu, djeci, Bogu i Domovini, ali i bol, da bi na kraju životnog puta, kako je rekao, našla Boga koji joj je podario snagu da prebrodi sve teškoće i boli.

Kata Šoljić rođena je u Donjem Vukšiću kod Brčkog 1922. u siromašnoj obitelji. Rodila je šestero djece: Niku, Ivu, Miju i Matu, koji su poginuli u Domovinskom ratu, te kćeri Maru i Anu.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrjednota.

Za izvanredan doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske 2004. primila je nagradu Junakinja hrvatskoga Domovinskog rata, koju je utemeljila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata "Podravke".

Umrla je 8. srpnja u bolnici sv. Duh u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene