Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovar: Počelo suđenje za ratni zločin protiv Bogdana Kuzmića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je pod predsjedanjem suca Nikole Bešenskog počeo sudski postupak za ratni zločin protiv optuženog Bogdana Kuzmića (1961.) iz Vukovara, kojemu se sudi u odsutnosti jer je u bijegu.

U optužnici, koju je pročitao zamjenik županijskoga državnog odvjetnika u Vukovaru Vlatko Miljković, navodi se kako je optuženi Kuzmić noću s 18. na 19. studenoga 1991. kao pripadnik pričuvnog sastava bivše JNA nakon okupacije Vukovara u Općoj bolnici u Vukovaru među civilnim osobama izdvojio Martina Došena, Marka Mandića, Branka Lukendu, Stanka Duvnjaka i Tomislava Hagaduša i odveo ih u nepoznato, nakon čega im se gubi svaki trag. Time je optuženik počinio kažnjivo djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navodi se u optužnici.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

Pred Sudskim vijećem svjedočile su Ljiljana Mandić i Anica Lukenda, supruge Marka Mandića i Branka Lukende koje je, po optužnici, iz vukovarske bolnice u nepoznato odveo optuženik Kuzmić.

Svjedokinja Ljiljana Mandić, medicinska sestra u vukovarskoj ratnoj bolnici, navela je kako je optuženi Kuzmić, koji je u vukovarskoj bolnici dugo godina radio kao vratar, njezina supruga Marka, koji je bio zaposlen u gipsaonici, iz bolnice izveo 19. studenoga 1991. i od tada mu se gubi svaki trag.

Također je navela kako su s optuženim Kuzmićem ona i suprug do početka rata bili u vrlo dobrim odnosima. Za sudbinu supruga, kako je kazala, raspitivala se i kod tadašnjeg zapovjednika postrojba bivše JNA koje su 18. studenoga 1991. okupirale Vukovar, majora Veselina Šljivančanina tijekom njegova dolaska u bolnicu 20. studenoga, ali neuspješno.

"Za mene je Bogdan Kuzmić kriv za smrt moga supruga iako ne znam je li ga on osobno ubio", navela je Ljiljana Mandić.

Svjedokinja Anica Lukenda, po vlastitim riječima, nema nikakvih izravnih saznanja o sudbini supruga Branka osim što joj je, kako je kazala, više osoba koje su radile u bolnici reklo kako je njezina supruga, koji je u bolnici radio na evidenciji ranjenika, iz bolnice odveo Bogdan Kuzmić.

S optuženim Kuzmićem ona i suprug također su bili u vrlo dobrim odnosima, a optuženik je njezinu suprugu Branku održavao i osobni automobil jer je izvan posla vratara u bolnici radio i kao automehaničar, navela je svjedokinja.

Glavna rasprava nastavlja se 3. lipnja saslušavanjem novih svjedoka, među kojima će poziv biti poslan i sadašnjoj i ratnoj ravnateljici Opće bolnice dr. Vesni Bosanac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene