Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Vukovaru se danas obilježava 22. godišnjicu Humanitarnoga konvoja kojim je spašeno 104 ranjenika iz vukovarske bolnice.


Humanitarni konvoj organizirali su Ministarstvo zdravstva i Liječnici bez granica, međunarodna, humanitarna i nevladina organizacija, a konvoj kojim je 19. listopada 1991. izvučeno 104 ranjenika trebao je biti tek prvi konvoj iz opkoljenog Vukovara.

>> 'Milanović nije imao pojma o tome što se događa u Vukovaru'

Vezani članci Andrija Jerak razgovara sa Svjetlanom Dželalijom Kovačić - 4 Nikad manje ljudi u Vukovaru uoči Dana sjećanja: "Svi oni koji dođu trebaju hodajući tih 5,5 kilometara razmišljati o poginulima" Majke polažu cvijeće u Vukovaru - 5 Majke iz Vukovara poslale apel za pronalaskom nestalih: "Nažalost, nemam gdje za njih svijeću zapaliti ni ružu položiti"

Međutim, kako je jedan kamion iz konvoja pri prolasku kroz okupirano područje naletio na minu u čijoj su eksploziji ranjene dvije medicinske sestre, Liječnici bez granica odustali su od organiziranja drugih konvoja s ranjenicima iz Vukovara.

'Imao sam tu sreću da sam kao teški ranjenik bio u tom konvoju i tako vjerojatno ostao živ. Da nisam izašao tada, sigurno bih mjesec dana kasnije završio na Ovčari', rekao je Anđelko Rora, predsjednik Udruge ranjenika i djelatnika ratne bolnice Vukovar 1991. godine.

Samo mjesec dana poslije, 18. studenoga 1991. slomljena je obrana grada Vukovara, a iz bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčari ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu, a sudbina ostalih još nije poznata.

'Konvoj je svima ulijevao nadu. Poslije smo opet bili prepušteni sami sebi. Do organizacije konvoja trebalo je doći 11. listopada ali je bio zaustavljen pri čemu su izuzeti svi lijekovi i sanitetski materijal koji je bio namijenjen bolnici', prisjetila se tih dana ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Po podacima vukovarske bolnice, kroz nju je tijekom srpske agresije 1991. godine prošlo 3.470 ranjenika i izvedeno je više od 2.500 operacija.

Nazočni na obilježavanju 22. obljetnica humanitarnoga konvoja, među kojima je bio i ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang, su nakon mise u bolničkoj kapelici odali počast ubijenima, položivši vijence i upalivši svijeće podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Počasni predsjednik Udruga liječnika dragovoljaca 1990.-1991. Andrija Hebrang izjavio je u Vukovaru kako je tada bilo jasno da je međunarodna zjednica napustila Vukovar, jer s konvojem 'Liječnika bez granica' nisu pustili medicinsko osoblje te lijekove.

Dodao je kako je žalostan što se u Vukovaru danas pravna država provodi na ćirilici dok je propušteno pružiti veću zaštitu onima koji su Vukovar branili. (D.Š. / A.M. / Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook