Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marija Vučković

Ministrica poljoprivrede otkrila što se događa sa svinjskom kugom: "To je meso potpuno zdravo"

Marija Vučković
Marija Vučković Foto: Damjan Tadic/Cropix
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u petak kako je posljednji slučaj afričke svinjske kuge (ASK) zabilježen još 29. studenoga prošle godine, a od onda nema novih sumnji na pojavu te bolesti.

Govoreći o suzbijanju ASK-a na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je rekla da je vrijednost svih predviđenih mjera oko 40 milijuna eura, štete nisu ni približno tolike, a do danas je isplaćeno 16,7 milijuna eura.

Uz provedbu akcijskog plana Europske komisije, koji su podržale države članice EU-a, meso prolazi veće i značajnije kontrole, uz poštivanje biosigurnosti na farmama. To je meso potpuno zdravo i nema razloga da bude tržišno diskriminirano, poručila je Vučković.

Govoreći o ulaganjima za povećanje konkurentnosti i produktivnosti, Vučković je izvijestila da je u pet slavonskih županija ugovoreno 1040 projekata, vrijednih 308 milijuna eura, a do danas je isplaćeno 220 milijuna eura.

Također je u pet slavonskih županija ugovoreno 12 projekata izgradnje infrastrukture za navodnjavanje, koja će omogućiti navodnjavanje 5000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 1313 ha u Osječko-baranjskoj županiji.

Pročitajte i ovo Suđenje zbog ubojstva Tomislava Sablje - 4 Nepravomoćna presuda Oslobođeni za ubojstvo Sablje: Ukida im se istražni zatvor

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić najavio je da će se projekt povratka Hrvatske vojske u Beli Manastir odvijati u nekoliko faza do 2026. godine.

Površina vojarne u Belom Manastiru iznosi 66.000 četvornih metara, ima 21 objekt, a s obzirom da je dio građevina zapušten trebat će ih srušiti, dok će ostale ići u cjelovitu sanaciju.

Pročitajte i ovo Napad na hutiste Napetost na vrhuncu Stručnjak otkriva kolike su šanse da se sukob iz Jemena proširi: Čeka se reakcija jedne zemlje, onda je sve moguće

Trebat će izgraditi kompletno novu infrastrukturu, vodovod, odvodnju, električne instalacije, termoenergetsko postrojenje i telekomunikacijske veze.

Nakon obnove, tijekom 2026. godine, očekuje se povratak u vojarnu postrojbe u razini bojne, između 630 i 830 vojnika.

Povratak Oružanih snaga RH u Beli Manastir iznimno je važan u obrambenom i sigurnosnom smislu, jer na području Baranje trenutno ne postoji niti jedan aktivni vojni objekt, istaknuo je Anušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene