Obavijesti Pretražite Navigacija
traži reviziju

Šefica saborskog odbora: ''Nitko u Hrvatskoj ne zna koliko je djece posvojeno iz DR Konga''

Vesna Vučemilović
Vesna Vučemilović Foto: Damjan Tadic/Cropix
Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) ponovno je u četvrtak zatražila reviziju dosadašnjih posvajanja iz DR Konga, navodeći da nijedna institucija nema točan podatak niti se zna jesu li ta djeca u Hrvatskoj.

''Prema podacima koje smo službeno zatražili i dobili s Vrhovnog suda RH i iz resornih ministarstava, razvidno je kako nijedno tijelo u Hrvatskoj ne raspolaže podacima koliko je točno djece iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije posvojeno u RH, pa posljedično nitko ne zna što se točno s posvojenom djecom događa i žive li u posvojiteljskoj obitelji'', rekla je Vesna Vučemilović na konferenciji za novinare.

Izvijestila je da su sudovi od 2013. do 2022. godine, prema podacima Vrhovnog suda, donijeli 83 odluke o prihvaćanju odluka kongoanskih sudova o posvajanju djeteta u Republiku Hrvatsku, MUP za isto razdoblje navodi da je za 94 maloljetnika rođena u DR Kongu prijavljeno prebivalište u RH i izdani su hrvatski osobni dokumenti, dok ministar Marin Piletić vjeruje da je u Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz DR Konga.

Pročitajte i ovo Posvojitelji djece iz Konga - 3 VEČERAS U PROVJERENOM Zbog slučaja u Zambiji na meti i oni. Za Provjereno govore tri obitelji koje su posvojile djecu iz Konga: "U strašnom smo stresu, ne spavamo noćima"

S obzirom na podatke koji su javno dostupni na stranicama Haške konvencije razvidno je kako je u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz DR Konga kroz postupak međunarodnog posvojenja posvojeno ukupno 136 djece, dok je po njima u Hrvatskoj, u razdoblju od 2017. do 2022. godine iz DR Konga posvojeno 68 djece, što je polovina svih posvojenja iz DR Konga u četverogodišnjem razdoblju, kazala je.

Sve navedeno upućuje na činjenicu da nitko u Republici Hrvatskoj nema točan podatak koliko zapravo djece iz DR Konga živi u posvojiteljskim obiteljima i nalaze li se uopće u Republici Hrvatskoj, istaknula je Vučemilović, uz napomenu da je to dodatni argument da se revizija ranijih posvajanja koje je Odbor svojim Zaključkom predložio doista i mora napraviti, zbog sigurnosti svakog pojedinog djeteta.

''Plenković glasnogovornik platforme Možemo''

Ocijenila je i kako se stekao dojam da je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković glasnogovornik saborske zastupnice Sandre Benčić i platforme Možemo jer uporno ponavlja teze ove platforme o maltretiranju i stigmatiziranju posvojene djece, a mi, dodala je, u ovom trenutku nemamo nijedan dokaz ili prijavu nadležnim institucijama koje bi tezu o maltretiranju i stigmatiziranju potvrđivale.

Ono što jasno vidimo, a o čemu imamo dokaze su činjenice da su država i državne institucije zakazale, a što Andreju Plenkoviću ne odgovara, upozorila je. Napomenula je i da nitko ne osporava da našim državljanima pritvorenima u Zambiji treba pomoći i nitko od relevantnih političkih stranaka i čimbenika na političkoj sceni ništa slično nije ni izjavio. Upravo suprotno, ministri Grlić Radman i Malenica svojim postupanjima rade više štete nego koristi, smatra Vučemilović.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović, reporterka Zaštita djece EU parlament raspravljat će o posvojenjima: "Svaka članica zadužena je da to regulira unutar nacionalnih zakonodavstava"

"Nakon što je zaprijetio novinarima da će ih kazneno goniti zbog toga što rade svoj posao i razotkrivaju korupciju i afere, Plenković sada tumači kontekst i postavlja se kao zaštitnik slabih i marginaliziranih i očajnički se želi umiliti medijima kao veliki umjerenjak nakon što je pokazao svoj autokratsko lice. Ne daj Bože da kao hrvatski državljanin negdje zaglavim u inozemstvu pa da me spašavaju Grlić Radman, Malenica i Plenković", zaključila je Vučemilović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene