Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet poplavljeni

Dicmo ovako nešto ne pamti pola stoljeća: "Najgore je kad voda izvire iz podova obiteljskih kuća"

Aktualno Galerija Nevrijeme diljem Hrvatske - 2 Nevrijeme diljem Hrvatske - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme diljem Hrvatske - 4 Nevrijeme diljem Hrvatske - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme diljem Hrvatske - 5 Nevrijeme diljem Hrvatske - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme diljem Hrvatske - 1 Nevrijeme diljem Hrvatske - 1 Foto: DNEVNIK.hr +7 Nevrijeme diljem Hrvatske - 2 Galerija 1/12 >>
Bura na Kvarneru, snijeg u Lici, kiša u Dalmaciji - diljem zemlje vrijeme blokira promet. Orkanska bura zatvorila je pojedine dionice autoceste i magistrale, zaustavila trajekte. A kiša je ponovno poplavila garaže i podrume u Dicmu.

Zabijelilo se zaleđe Zadra. Vije bura, nanosi snijeg. Udari bure ovdje u selu Mazin su i do 90 km na sat. Iako se situacija čini groznom, cestari kažu da je znalo biti i gore, pamte zime kad je ovdje bilo i do osam metara snijega. Cesta Dobroselo-Bruvno-Mazin zatvorena je za sav promet. Neke dionice se ne isplati ni čistiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg

"Prave se nanosi od metar, metar i po. Dođete do nanosa, a nakon sat vremena i manje iza ralice, ne može se proći", govori Stjepan Knežević iz Nadcestarija Gračac.

Za kamione s prikolicom zatvorena je i cesta od Gračaca prema Kninu. Jedan vozač iz Albanije čeka od jutra smirivanje vremena, kao i Splićanin Mirko.

Bura je zatvorila i autocestu na dionici Sveti Rok-Posedarje, najjača je u podvelebitskom kanalu. Puše i na jugu zemlje. Ali i na Kvarneru. Porušila je suncobrane na riječkom Adventskom sajmu.
Pred njom u Splitu popustili su i brodski konopi, zaustavila je trajektne linije. U luci mirno, ali na otvorenom moru druga priča.

"Radi sigurnosti i posade i putnika, zapovjednik je osoba koja odlučuje hoće li isploviti“, objašnjava Ivica Vuletić, voditelj odjela Pomorskog prometa, LK Split.

A uz buru i snijeg, u Dalmaciji i kiša. U Dicmu još pamte onu prije koji dan, preventive radi - ispumpavaju

"Ovdje mi sadimo krumpire. Kapulu. Svake godine. Nikad nema vode. A sada preko dva metra", žali se Nikša.

Jer cijelo tlo je, kažu, zasićeno slivnim vodama.

"Nakon potresa, dogodila nam se i poplava. Izlilo se. Imamo preko 50 posto Dicma pod vodom", kaže Petar Maretić, načelnik općine Dicmo.

A vrijeme koje danas divlja, sutra će se postupno stabilizirati.

"Sutra neće biti nekih značajnijih oborina, nešto malo na istoku ili jugu, uglavnom u sjeverozapadnim krajevima i na većem dijelu Jadrana djelomice ili pretežno sunčano", objašnjava Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV.

No, i dalje uz jaku i olujnu buru.

"Voda izvire iz podova kuća"

U Dicmu, u kojoj ovakve poplave ne pamte pola stoljeća, bila je i Sofija Preljvukić koja je razgovarala sa vatrogasnim zapovjednikom Brankom Zebićem. On objašnjava kako imaju pune ruke posla, od ispumpavanja podruma do gradnje zečjih nasipa.

"Najgore što vidimo jest kad voda izvire iz podova obiteljskih kuća", objašnjava Zebić. Vatrogasci spašavaju imovinu, ljude, pa i životinje - danas jednu zmiju. 

Načelnik Dicma Petar Maretić rekao je kako će tražiti proglašenje elementarne nepogode, smatra da je šteta viša od 1,5 milijuna kuna. 

U Hrvatskim vodama kažu kako poplave nemaju veze s tekućim vodama, da je riječ o onim oborinskim, odnosno da nije do njih nego do općine. 

"Ovo su izvori koji postoje stoljećima i mi ih imamo ucrtane, dokazat ćemo Hrvatskim vodama. Mi smo već angažirali čovjeka da napravi rješenje, uređenje toka bujice, da to tehnički nacrta i da mi zatražimo sredstva od Hrvatskih voda, županije i države da nam pomognu u uređenju toka bujice Suvaja", kaže Maretić. O eventualnoj tužbi, kaže, još ne mogu govoriti. 

"Nije ta bujica bila ucrtana, ona se tek sad treba ucrtati", dodaje. Pozvao je i svoje sumještane da održavaju kanale. 

"Nacrtat ćemo tok bujice koji ćemo službeno i katastarski upisati, ali pozivam i mještane na odgovornost, da taj tok ne zatrpavaju jer će općina reagirati i prisilno uklanjati sve barijere", upozorio je.   

Odbacio je prozivke da nisu se nije na vrijeme pomoglo, kad su poplave počele.

"Bilo je neodgovornih pojedinaca koji su stvarali barijere na bujici.Te barijere smo uklanjali. Mi smo reagirali u 10:50, po prvoj dojavi. Imali smo 10 lokacija koje smo branili i ta jedna je bila neobranjiva. Najviše nas prozivaju ti kod kojih je bilo nemoguće riješiti problem", zaključio je Maretić.

 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene