Gripa, ilustracija (Foto: Gettyimages)
Gripa, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

Epidemija je gripe na vrhuncu, a trajat će još tjednima. Najčešća je komplikacija gripe upala pluća, a još nije kasno cijepiti se.


U Hrvatskoj je, zaključno s 30. prosinca 2018. godine, službeno registrirano ukupno 1125 oboljelih sa kliničkom slikom gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom sezone gripe 2018./2019. Za sada nema potvrđenih prijavljenih smrtnih slučajeva, rekli su nam u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Vezani članci Slika nije dostupna Svaki peti čovjek na planetu bio je zaražen svinjskom gripom! Slika nije dostupna Povratak svinjske gripe, u Pekingu umrle dvije žene

Vladimir Draženović, virusolog Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo rekao je da oni imaju zabilježeno da je preminulo dvoje ljudi koji su imali gripu, ali gripa nije službeno prijavljena kao uzrok smrti.

Prva žrtva bio je dječak u Metkoviću, a druga 50-godišnji muškarac koji je sredinom prosinca preminuo u Zagrebu. No, liječnici u tim slučajevima nisu gripu naveli kao uzrok smrti.

Zavod za javno zdravstvo napominje da je još rano govoriti o vrhuncu sezone gripe jer je u Hrvatskoj uobičajeno najveća aktivnost gripe od sredine siječnja do veljače.

Napominju da je cijepljenje najbolja prevencija gripe (a još se uvijek moguće cijepiti), a uz to se preporučuje izbjegavanje zatvorenih prenapučenih prostora, higijena ruku, korištenje jednokratnih maramica i slično.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra SZO za gripu za sada dominira virus gripe A, posebice podtip H1N1, a u manjem broju potvrđenih slučajeva podtip H3N2.

Samo prošloga tjedna dokazano je 120 slučajeva gripe, što je dvostruko više nego u tjednu prije.

Najveći broj oboljelih očekuje se za desetak dana kad počne škola.