Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva suca nisu podržala nikoga

Objavljeni detalji sa sjednice Vrhovnog suda: Otkriveno zašto je Milanovićev kandidat dobio tako malo glasova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud objavio je mišljenje Opće sjednice na kojoj se razmatralo programe i životopise kandidata za predsjednik Vrhovnog suda.

Na Općoj sjednici Vrhovnoga suda Republike Hrvatske prošlog je tjedna 31 sudac raspravljao o programima i životopisima kandidata za predsjednika tog suda. Sada je objavljeno i mišljenje Opće sjednice na kojoj je utvrđeno da je kandidaturu Marina Mrčele podržalo 29 sudaca.

Suci su Mrčelu podržali jer smatraju da ''dobro poznaje sve razine i segmente sudovanja, ostvarivao je izravnu komunikaciju sa svim sudovima nižeg stupnja i njihovom predsjednicima''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SJEDNICA NA ZRINJEVCU Tko će biti prvi čovjek Vrhovnog suda: Suci podržali svojeg kolegu, Milanovićev kandidat dobio tek četiri glasa

''Njegova akademska zvanja i djelatan pedagoški rad docenta jamči suradnju s akademskom zajednicom na načelima ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja. Plan rada odlikuje se brojnim kvalitetama i prednostima u odnosu na ostale kandidate. U njemu je iscrpno i točno detektirao izazove s kojim se suočava Vrhovni sud i nudi realna i izvediva rješenja kao i poteze koje je nužno poduzeti u sudstvu. Jedino plan rada ovoga kandidata prepoznaje i poštuje ustavnu i zakonsku ulogu predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske'', stoji u mišljenju sa sjednice.

Milanovićev kandidat nije dobio podršku

Radovana Dobronića, kandidata kojega je predložio predsjednik Republike Zoran Milanović, podržala su četiri suca, što znači da njegova kandidatura nije podržana, a suci smatraju i da ''nema potrebnu širinu poznavanja svih izazova s kojima se suočavaju suci i sudovi u Republici Hrvatskoj''.

''Bavio se uskim segmentom trgovačkog prava, a nema iskustva u rukovođenju. Prema pribavljenim podacima, zadnjih nekoliko godina kandidat nije ostvarivao rezultate predviđene i propisane Okvirnim mjerilima za rad sudaca (tzv. Norma), štoviše obezvređuje ih. To je u suprotnosti s općim nastojanjem povećanja ažurnosti i učinkovitosti rada sudaca i svih sudova. U programu rada ne daje ideju kako postići bolju učinkovitost sudbene vlasti. Takav program rada zapravo to nije. Iznosi preporuke kako bi sudovi trebali suditi (u nekim trgovačkim stvarima), a to predsjednik suda ne smije raditi. Opća sjednica smatra da kandidat ne može uspješno biti na čelu najvišeg suda i uspješno obnašati dužnost'', stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Jedno zatvoreno društvo" Milanović glasanje članova Vrhovnog suda nazvao očekivanim: "Normalno da će izabrati nekoga tko je njihov, a to je greška"

Niti jedan glas nije dobila kandidatkinja Barbara Gundić za čiji su program suci zaključili da ''ne iznosi niti jednu ideju na koji način organizirati rad Vrhovnog suda i riješiti postojeće zaostatke. Ne iznosi ni razmišljanja o stanju sudbene vlasti u cjelini. Uz to nema ni iskustva u radu kao sudac.''

Bez glasova je ostala i kandidatkinji Lana Petö Kujundžić. ''Program rada ocijenjen je šturim, bez konkretnih mjera koje bi trebalo poduzeti za povećanje učinkovitosti Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Opća sjednica smatra da kandidatkinja ne bi mogla uspješno obavljati poslove predsjednice Vrhovnog suda'', stoji u mišljenju Opće sjednice.

Niti jedan sudac svoj glas nije dao ni kandidatu Šimi Saviću za kojega smatraju da njegov životopis ne pokazuje ''vidljive iznimne kvalitete zbog kojih bi mogao uspješno obnašati dužnost predsjednika Vrhovnog suda''.

Dva suca Vrhovnoga suda nisu podržala niti jednog kandidata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene