Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRHOVNI SUD ODLUČIO

Bivšem dekanu splitskog Pravnog fakulteta ponovno će se suditi za malverzacije

Sudski čekić
Sudski čekić Foto: DNEVNIK.hr
Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu bivšem dekanu splitskog Pravnog fakulteta i bivšem članu Državnog sudbenog vijeća (DSV) Borisu Buklijašu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za milijunske malverzacije.

Najviši sud je, ne navodeći identitet, precizirao da je bivšem dekanu splitskog Pravnog fakulteta Borisu Buklijašu djelomično ukinuo, djelomično potvrdio, a djelomično preinačio presudu u osuđujućem dijelu, u odluci o kazni, kao i odluku o imovinskopravnom zahtjevu.

Vrhovni sud je odlučio da će se Buklijašu ponovno suditi u dijelu optužnice kojom ga se tereti za pribavljanje znatne imovinske koristi zlouporabom položaja i ovlasti. Uz to, Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu kojom je Buklijaš osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Prema odluci najvišeg suda, ranije kazne su preinačene, ali je jedinstvena kazna ostala ista.

Buklijaš je u prosincu 2018. na Županijskom sudu u Zagrebu proglašen krivim za šest kaznenih djela protiv službene dužnosti te je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od četiri godine, dok istom presudom fakultetu u Splitu mora isplatiti 860.000 kuna za naknadu štete.

Prema odluci najvišeg suda, oštećenom splitskom Pravnom fakultetu je u cijelosti dosuđen imovinskopravni zahtjev te je Buklijašu naloženo da fakultetu isplati 860.000 kuna u roku od 15 dana.

Prema optužnici, Buklijaš je u razdoblju od 2008. do 2012. godine, kao odgovorna osoba fakulteta, počinio više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i time oštetio fakultet te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za oko 1,5 milijuna kuna. Osim toga, teretilo ga se i da je lažnim putnim nalozima nanio štetu DSV-u, odnosno Ministarstvu pravosuđa u iznosu od 110.000 kuna.

Tijekom suđenja utvrđeno je da na račun fakulteta nabavio 85.000 eura vrijednu toyotu land cruiser, koju je koristio u privatne svrhe, a rate leasinga i sve ostale troškove tog vozila snosio je fakultet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna petero uhićenih Malverzacije teške milijardu kuna: U tijeku je posljednji pretres, očekuje se odluka o istražnom zatvoru

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uključene 3 osobe Iz EU fondova izvukli gotovo 1,4 milijuna kuna: Muljali s potporama za poljoprivredna zemljišta

Buklijaš je i naplaćivao službena putovanja za fakultet pravdajući to odlascima u Zagreb na sjednice Državnog sudbenog vijeća (DSV) svojim osobnim automobilom, dok su snimke s autoceste pokazale da je u to vrijeme vozio terenac kupljen za potrebe fakulteta.

USKOK je Buklijaša teretio i da je zaposlio dvoje referenata koji nisu imali uvjete za ta radna mjesta.

Buklijaš je bio član Državnog sudbenog vijeća, a iz tog tijela koje imenuje i razrješuje suce te odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti isključen je u veljači 2014., više od pola godine nakon što je uhićen.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene