Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je za nekadašnjeg dekana splitskog Pravnog fakulteta Borisa Buklijaša zatražio istražni zatvor zbog sumnje da je fakultetu prouzročio višemilijunsku štetu.


Za bivšeg dekana splitskog Pravnog fakulteta Borisa Buklijaša USKOK je zatražio istražni zatvor zbog sumnje da je fakultetu prouzročio milijunsku štetu lažiranjem putnih naloga, korištenjem službenog terenca za privatne svrhe, ali i napuhivanjem cijene radova na fakultetskoj zgradi, pri čemu je navodno pogodovao obrtima i tvrtki svojih suoptuženika.

>> Split: Bivši dekan ispitan i pušten na slobodu

Vezani članci Motocikl prometne policije, ilustracija Policajac u centru Zagreba starom forom pokušao podebljati kućni budžet: Pet mu Mažuranića, što ću s vama? Slika nije dostupna Sud odlučuje o žalbama braće Mamić i Vrbanovića na istražni zatvor

I oni su zajedno s Buklijašem nakon pokretanja istrage danas s lisičinama na rukama dovedeni na zagrebački Županijski sud koji bi poslijepodne trebao odlučiti o USKOK-ovu zahtjevu da se četvorici osumnjičenika odredi jednomjesečni istražni zatvor.

U priopćenju objavljenom na USKOK-ovoj internetskoj stranici stoji da se Buklijaš zlouporabama položaja, ali i primljenim mitom, okoristio za najmanje 416.000 kuna, a trojica njegovih 'suradnika' za po najmanje 300.000, 140.000 i 80.000 kuna. Istovremeno, splitski Pravni fakultet navodno je oštećen za najmanje 1,1 milijun kuna.

USKOK tvrdi da je uvećavanje cijene radova na zgradi fakulteta Buklijaš 2011. dogovorio s dvojicom obrtnika i vlasnikom jedne tvrtke kojima je plaćao za radove što su ih već napravili i naplatili drugi izvođači, a oni su mu zauzvrat besplatno uredili obiteljsku kuću.

Na ime fakulteta Buklijaš je u veljači 2009. zaključio i ugovor o operativnom leasingu za luksuzni terenac vrijedan 85.000 eura koji je isključivo on vozio, a fakultet je, po tvrdnjama tužiteljstva, oštetio i s najmanje 250 lažnih putnih naloga koji su mu isplaćivani od siječnja 2009. do listopada 2012.

Također, u USKOK-u sumnjaju da je od ožujka 2011. do lipnja ove godine, nakon dogovora s drugoosumnjičenim, njegovom obrtu isplatio 240.000 kuna za već obavljene radove. Nakon toga Buklijaš je 'otkazao Ugovor o leasingu navodeći obrt drugoosumnjičenika kao primatelja leasinga, koji je time preuzeo obvezu daljnje otplate vozila iz sredstava koja su njegovom obrtu nezakonito isplaćena s računa fakulteta', kažu u USKOK-u.

Dodaju i da je vozilo do lipnja ove godine koristio Buklijaš, da bi nakon otplate leasinga vlasnik vozila postao obrt drugoosumnjičenika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook