Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učenik Marko Radić rođen je u Vrgorcu, u Islamskoj Republici Afganistan, ili mu bar tako piše na izdanoj svjedodžbi.


Marko Radić, učenik trećeg razreda Srednje škole 'Tin Ujević', nemalo se iznenadio kod podizanja svoje svjedodžbe. No, nisu ga iznenadile ocjene, nego mjesto rođenja. Na svjedodžbi mu piše da je rođen 1992. godine u Vrgorcu, a da mu je država rođenja Islamska Republika Afganistan, dok mu je državljanstvo hrvatsko.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Premijer Plenković o povlačenju hrvatskih vojnika iz Afganistana: "O tome nije bilo nikakvih riječi" Ilustracija, američki zrakoplov E-11A Pao američki zrakoplov u Afganistanu, talibani tvrde da su ga oni srušili

Njegovi roditelji za Slobodnu Dalmaciju tvrde da mu je to stvorilo samo probleme, jer Marko namjerava nastaviti školovanje izvan Vrgorca, a s takvom svjedodžbom imat će neprilika kod upisa. Oni se pitaju da li je to nečija šala ili greška. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa pretpostavljaju kako je osoba, koja je podatke za Marka unosila, zaboravila odabrati Hrvatsku, pa je ostala prva zemlja na popisu, a to je Afganistan. No, čude se kako se to moglo dogoditi, jer se prvo radi probni ispis, kojeg kontroliraju nastavnici, a pravu svjedodžbu potpisuje i pečatira ravnatelj škole.

Josip Gašpar, ravnatelj vrgoračke srednje škole, poručio je Marku da će se pogreška ispraviti čim se javi u školu.