Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Jadranu se očekuje najgore

Stiže olujno nevrijeme: Orkansko jugo s udarima vjetra do 145 km/h, visoki valovi te obilna kiša

Darijo Brzoja objašnjava promjene u vremenu (Foto: Dnevnik.hr)
Darijo Brzoja objašnjava promjene u vremenu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Darijo Brzoja objašnjava promjene u vremenu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Zbog vjetra i oborina Državni hidrometeorološki zavod oglasio je crveni meteoalarm. Od Istre do Dubrovnika snažno jugo zadalo je probleme i na kopnu i na moru. U ponedjeljak će biti još nestabilnije.

Duboka ciklona zapadnije u Sredozemlju podržava izrazito snažno južno strujanje nad našim područjem, nad Jadranom prvenstveno, zbog čega nam pristiže dosta vlažnog zraka. Atmosferski modeli za predviđaju mjestimice veliku količinu oborine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Ovaj sustav dijelom zahvaća i Afrički kontinent pa će u kišnim oblacima biti i znatna količina Saharskog pijeska zbog čega kiša može biti prljava i blatna. No to je ovaj put manji problem u usporedbi s količinom koja bi ponegdje doista mogla biti impresivna.

Dva su glavna mehanizma koji indiciraju na mogućnost za obilnu kišu: to su konvektivni, zbog izrazite nestabilnosti atmosfere: stvaranje grmljavinskih oblaka i kiša pljuskvote naravi, mnogo oborine u kratko vrijeme.

Drugi mehanizam je orografski, a to je nabijanje vlažnog zraka na strme planinske lance.

Ta dva mehanizma u kombinaciji modeli prepoznaju kao potencijalno opasnu situaciju kad je riječ o količini oborine.

Najviše kiše, upravo zato, u nedjelju navečer i ponedjeljak očekuje se na području Alpi, pa i dijela Slovenije zbog čega će posljedično idućih dana i vodostaji nekih naših rijeka biti u porastu. Na Apeninima i Dinaridima, također se predviđa mnogo kiše.

Najobilnija oborina u Hrvatskoj očekuje se u dijelovima Istre, oko Rijeke, sjevernom Velebitu i Gorskom kotaru, zatim Lici, unutrašnjost Dalmacije lokalno te jugu zemlje. Do stotinjak, ali moguće je i 150 litara po četvornom metru: u jednom danu.

Takva kiša mjestimice može izazvati i bujične poplave pa treba biti na oprezu. Uz kišu, olujno jugo u ponedjeljak će ponegdje na Jadranu biti i orkansko, sa srednjom brzinom do 90 i udarima do 145 km/h. Orkansko jugo podići će valove otvorenog mora do visine barem 4, no mjestimice mogu biti i 5 ili čak 6 metara. Olujnog vjetra bit će i u gorju, a vjetrovito će biti i drugdje u unutrašnjosti.

No valja naglasiti da ni po količini oborine, niti po snazi vjetra, niti dojmu, vrijeme u kopnenom dijelu zemlje neće biti kao ono na Jadranu. Zbog jakog i dugotrajnog vjetra te visokih valova, moguća su poplavljivanja pojedinih uvala i luka, a bit će i poteškoća u prometu, ako ga uopće i bude.

Sva upozorenja vezana uz vrijeme aktualno izdaje DHMZ putem Meteoalarma.

Vrijeme od jutra uglavnom umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom: prije svega na zapadu, a najviše na Jadranu te u predjelima uz Jadran i u gorju. Tu je lokalno moguća obilnija oborina. Puhat će jako i olujno jugo, a u kopnenom dijelu jugoistočni i južni vjetar, u gorju također olujan. Temperatura u unutrašnjosti oko 15, dok će na Jadranu biti većinom između 17 i 20 stupnjeva.

Središnja Hrvatska

I poslijepodne u ponedjeljak može biti nešto kiše, uglavnom slabe, bit će promjenjivo i vjetrovito, južno i dosta toplo uz temperaturu iznad 20, mjestimice moguće i 23, 24 stupnja.

Slavonija

Vrlo, vrlo toplo za doba godine i u Slavoniji i Baranji. Ovdje i do 25. Uglavnom će se zadržati suho, uz izmjenu sunca i oblaka i povremeno jak jugoistočni vjetar.

Sjeverni Jadran

Na sjevenrom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj prevladvat će oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, pri čemu oborina ponegdje može biti obilna. Olujno jugo, poslijepodne će mjestimice dosezati i orkansku snagu, a olujnog vjetra bit će i u gorju. Temperatura na moru oko 20 stupnjeva, u gorju malo svježije, između 15 i 17.

Dalmacija

Slično i u Dalmaciji. Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom koja također može biti obilna. Očekuje se vrlo vjetrovito vrijeme uz jako, olujno i orkansko jugo. Temperatura će većinom biti malo iznad 20 stupnjeva.

Tri dana kopno

U utorak ujutro još će biti nešto kiše, osobito na istoku, nakon čega u većini krajeva slijedi razvedravanje i smirivanje vjetra, a kiše bi još moglo biti eventualno u gorju. U srijedu sunčanije i uglavnom suho, no već u četvrtak sa zapada nam stižu novi oblaci, potom i kiša. Bit će i malo manje toplo idućih dana, ali ne i hladno.

Tri dana more

I na Jadranu u noći na utorak i u utorak ujutro još može biti kiše, osobito na jugu gdje i tada postoji mogućnost i za obilniju oborinu. Zatim i ovdje razvedravanje, smirivanje vjetra, a oblačnije će se zadržati jedino na sjeveru. U srijedu i na Jadranu sunčanije i uglavnom suho, a u četvrtak novo naoblačenje, kiša i ponovno jačanje juga.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene