Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prlja vozila

"Saharska" kiša u Hrvatskoj, pitali smo meteorologa dokad će padati (i saznali kakvo nas vrijeme čeka idućih dana)

Kiša zaprljala automobile (Foto: Guliver/Thinkstock)
Kiša zaprljala automobile (Foto: Guliver/Thinkstock) Guliver/Thinkstock
Aktualno Galerija Kiša zaprljala automobile (Foto: Guliver/Thinkstock) Kiša zaprljala automobile (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock +0 Kiša zaprljala automobile (Foto: Guliver/Thinkstock) Galerija 1/2 >>
Većinu je proteklih dana iznenadilo kad su svoje limene ljubimce zatekli u vrlo prljavom stanju. Automobile i sve druge površine uprljala je tzv. prljava kiša, a dosta prašine bit će na našem nebu i narednih dana.

Topao i vlažan zrak s juga donio nam je većinom siv i tmuran dan, međutim bila je tu i zamjetna količina saharskog pijeska. Tako je kiša, koje, istina, nije bilo mnogo, ipak na mjestima uspjela isprljati prozore i automobile.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić

Sreća da je nije bilo više. Inače, ovakva situacija sa saharskim pijeskom mnogo je češća južnije na Balkanu, u Grčkoj. No budite sigurni, reakcije na prljav auto svugdje su iste. Kod nas će se i u utorak zadržati dosta nestabilno vrijeme, a postupno razvedravanje i više sunca stiže nam u drugoj polovici tjedna.

Tako da automobil možete odvesti na pranje u srijedu.

Zašto se događa ''prljava kiša", za Dnevnik.hr pojasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV, Darijo Brzoja.

Kaže da je ciklona u svojoj suštini vrtlog koji usisava zrak. Ona koja prelazi preko Sahare usiše taj pustinjski zrak i kada dođe do određenog područja, kiša bude prljava. Kod nas putanje takvih ciklona koje dolaze iz pustinje nisu česte, već nas više zadesi ona genovska.

U utorak nosimo kišobrane, no brzo ćemo ih odložiti u ormar

U utorak će se zadržati promjenjivo oblačno. Prijepodne povremeno s kišom ili pljuskovima. U Dalmaciji će biti duljih sunčanih razdoblja. Zapuhat će vjetar sa sjevera, na Jadranu sjeverozapadnjak, a na sjevernom dijelu kasnije i bura koja će prema večeri još i jačati. Temperatura će biti između 12 i 14 u unutrašnjosti, u gorju nešto niža te oko 14, 15 stupnjeva na Jadranu.

Iako promjenjivo u Središnjoj Hrvatskoj, bit će sunčanih razdoblja, a poslijepodne ovdje zapadnije u zemlji uglavnom više ne bi trebalo biti ni kiše. Sjeverac zato na mahove može biti jak, pa će se unatoč temperaturi od 20-ak stupnjeva ipak činiti nešto svježije. U utorak nemojte izići samo u kratkim rukavima.

Isto vrijedi i za Slavoniju, za Baranju, za istok. Promjenjivo vrijeme, uz sjeverac ponešto i vjetrovito: tu i poslijepodne još može biti malo kiše ili pljusak: temperatura oko 20 stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj lokalno može biti i pokojeg izraženijeg pljuska praćenog grmljavinom. Tu i tamo, uglavnom sredinom dana, malo kiše i na sjevernom Jadranu. Na moru će zapuhati sjeverozapadnjak i bura koja će krajem dana podno Velebita već biti i jaka, moguće uz olujne udare. Temperatura oko 22 stupnja, dok će u gorju biti nešto svježije, oko 17. Sve u svemu, ovo je vrlo tipično proljetno vrijeme.

U Dalmaciji u utorak malo povoljnije nego drugdje, uz više sunčanih razdoblja, premda će i ovdje također biti uvjeta za pljuskove. Uglavnom poslijepodne i prema večeri. Puhat će sjeverozapadnjak i bura, a temperatura će biti oko 22, 23 stupnja.

I onda smo na netko vrijeme završili s lošim vremenom. U drugoj polovici tjedna bit će dosta sunca, ugodno i suho, malo svježije ujutro, no danju bez promjene, jedino će u srijedu i četvrtak povremeno biti jakog vjetra.

I na Jadranu će iza prolaska fronte biti sunčanije, uz jaku buru i sjeverozapadnjak, a vjetar će se ipak krajem tjedna malo i utišati. Na suncu dosta ugodno, u hladu malo manje, ponajprije zbog vjetra.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene