Iznimno je vruće, ali bit će i još toplije. Vrhunac ovog toplinskog vala očekuje nas u petak. Meteorologinja Ana Bago Tomac otkrila je kada stiže spas od visokih temperatura.


Sunčano i vruće nastavlja se u četvrtak i petak kada nas očekuje vrhunac toplinskog vala, iako su temperature već iznimno visoke.

U srijedu je u Nacionalnom parku Mljet izmjereno čak 40 stupnjeva Celzijevih, a visoke temperature mjere se i u dalmatinskom zaleđu i na istoku zemlje. Posvuda je vruće, ali manja promjena vremena i blagi spas stiže već za vikend.

Vruće, sunčano i sparno

U četvrtak će Hrvatska, kao i veći dio Europe, biti pod utjecajem polja visokog tlaka zraka, pa se očekuje stabilno i sunčano vrijeme.

Jutro će u cijeloj zemlji proći bez većih promjena. Bit će sunčano i vrlo toplo, osobito na južnom dijelu Jadrana.

U unutrašnjosti će se temperatura kretati od 16 u Gorskom kotaru i Lici do najviše 23 Celzijeva stupnja. I dalje će nastaviti jugozapadno strujanje, a s njim će pritjecati vruć saharski zrak.

Poslijepodne će, također, biti vruće, sunčano i sparno. Jedino će jugozapadnjak od sredine dana pojačati pa će biti i jakih udara, osobito u zapadnom dijelu zemlje.

Vruć ljetni dan očekuje i istok Hrvatske. Bit će uglavnom vedro, bez oblaka i vjetra, a najviša tempereatura kretat će se između 33 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Vedro i uz slab vjetar, uglavnom jugozapadnjak, bit će i na Jadranu, dok će male naoblake biti u gorskom dijelu zemlje. Posvuda će biti vruće, a temperature u gorju će se penjati do 31 stupanj, dok će na Jadranu ići do 34 Celzijeva stupnja.

U nadolazećim danima očekuje nas prvi toplinski val HZJZ objavio preporuke kako se možete zaštititi od toplinskog vala: Nosite laganu odjeću, izbjegavajte sunce, hladite prostore...

Nevena Đurović iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Bliži se vrhunac vrućina: Liječnica objašnjava kako prepoznati simptome toplinske sinkope te poručuje - "U najvrućem dijelu dana ležanje na prepunoj plaži nije dobro ni za zdrave ljude"

Vruće i sunčano ostaje i na jugu. Najviše temperature opet će se mjeriti u zaleđu, i to čak do 38 stupnjeva. Puhat će uglavnom slab vjetar.

U moru se mjeri temperatura uglavnom 25 stupnjeva, a u Istri i u Splitu izmjereno je 26. UV indeks u većini zemlje u petak je vrlo visok.

Većinu područja u petak očekuje vrhunac toplinskog vala sa srednjom temperaturom oko 35 stupnjeva, a ponegdje će ona biti i viša.

Za vikend pak stiže nestabilnije vrijeme. Bit će pljuskova i promijenit će se zračna masa, pa će biti manje vruće i manje sparno.

Na Jadranu će se do subote zadržati vrlo vruće vrijeme, osobito u Dalmaciji, no od nedjelje stiže vjetrovito uz jako jugo i porast naoblake. Nedjeljno jutro će na sjevernom dijelu proći uz kišu i pljuskove, a poslijepodne će ih biti i južnije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr