Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VISOKE TEMPERATURE

Bliži se vrhunac vrućina: Liječnica objašnjava kako prepoznati simptome toplinske sinkope te poručuje - "U najvrućem dijelu dana ležanje na prepunoj plaži nije dobro ni za zdrave ljude"

Traje najintenzivniji toplinski val ovog ljeta. U 15 sati u Kninu je zabilježeno 38, u Makarskoj 37,9, a na mjernoj postaji u Nacionalnom parku Mljet čak 40,1 stupanj.

Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk razgovarala je s liječnicom iz zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu dr. Nevenom Đurović, koja je kazala kako zbog visokih temperatura najviše imaju intervencija lakšeg tipa, poput toplinske sinkope i toplinske iscrpljenosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

"Simptomi su mučnina, povraćanje, glavobolja, vrtoglavica, preznojavanje, a osoba može i kratkotrajno izgubiti svijest. To se onda naziva toplinska sinkopa. U tom slučaju osobi možete pomoći tako da ju maknete sa sunca u zatamnjenu, zamračenu prostoriju i dajete joj tekućine. Najbolje je nadoknaditi sol otopinom tipa Rehidromiks. Ako ga nemate, dobra je i kuhinjska sol u vodi. Osoba bis e od toga trebala potpuno oporaviti", rekla je Đurović.

Kazala je i da su ovih dana u većoj pripravnosti, ali zasad nisu imali takvih intervencija. Na pitanje kako si pomoći ovih vrućih dana, kazala je kako je najbolje izbjegavati izravno sunce između 11 i 17 sati, pogotovo kronični bolesnici, mala djeca i starije osobe. Za kronične bolesnike najbolje je da ne izlaze, osim rano ujutro i kasno navečer. "U najvrućem dijelu dana ležanje na prepunoj plaži nije dobro ni za zdrave ljude", kazala je liječnica.

Ponovila je da treba nositi prozračnu odjeću te zaštititi se kremom za sunčanje, a obavezno je i pokrivalo za glavu. Treba unositi puno tekućine, ali izbjegavati alkohol i gazirana pića, kao i tešku i masnu hranu.

Olakšanje i niže temperature čekaju nas na kraju tjedna, kada će se i lakše disati. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene