Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Temperature rastu u cijeloj Hrvatskoj, ali oprez! Uskoro stiže promjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anticiklona koja nam je omogućila sunčano vrijeme, žegu i valić vrućine odmiče na istok, ali će danas još podržavati pritjecanje vrlo toplog zraka.

Lipanj je u prvoj trećini bio dosljedan svojoj klimatskoj naravi. Udijelio nam je i vrućinu i svježinu, i žegu i oblake s kišicom, između kojih je umetnuo i pokoje grmljavinsko nevrijeme. Čini se da upravo takvo vrijeme godi rastu i zriobi nekih plodina. U Dalmaciji oko blagdana svetog Ante dozrijevaju slasne višnje maraske, a na otoku Mljetu Mljećani i Mljećanke na poljima pobiru mahune graha i pokoje drugo povrće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

Anticiklona, koja nam je omogućila sunčano vrijeme, žegu i valić vrućine, odmiče na istok, ali će danas još podržavati pritjecanje vrlo toplog zraka, prije nego što ga zamijeni dolazak vlažnijeg i svježijeg oceanskog zraka sa sjeverozapada.

Utorak će početi u mnogim krajevima vedrinom i malo toplijim vremenom. U obalnom dijelu Jadrana još će puhati pretežno slaba bura, burica ili burin. U središnjoj Hrvatskoj dan vedar ili malo oblačan i svakako vrlo topao, mjestimice s popodnevnom vrućinom. Potkraj dana u Međimurju i Zagorju moguć je pljusak ili grmljavina.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu dan će biti izrazito sunčan i vrlo topao pa će popodne ponegdje temperatura nakratko dosegnuti vrućih 30 Celzijevih stupnjeva. I u Istri, na Kvarneru, u Gorskom kotaru i Lici danas će biti sunčano, toplo i vrlo toplo, uz umjereno naoblačenje potkraj dana u Gorskom kotaru. U primorju i na otocima puhat će osvježavajući vjetar s mora prema kopnu.

U Dalmaciji uzoran ljetni dan, sunčan i vrlo topao. U Dalmatinskoj zagori i donjem dijelu Neretve popodne vrućina. Rahlađivat će zapadni i jugozapadni vjetar,što su najčešći smjerovi preugodnog maestrala. Nije uzalud pjesnik Šime Vučetić napisao stih: "Maistrale, moj lipi hlade!"

More je dosegnulo temperaturu od 22 do 23 stupnja, što je mnogim kupačima prikladno za osvježenje.

U srijedu stiže najavljena promjena vremena, s mjestimičnim pljuskovima, grmljavinom i malim osvježenjem. Već u četvrtak proljepšanje, a u petak u kopnenim područjima vrućina, koju bi mogla začiniti pokoja munja ili gromovi s pljuskom kiše.

U Dalmaciji slijedi nastavak lijepog ljetnog vremena, a na sjevernom Jadranu bit će uobičajeno promjenjivije, posebice u srijedu, uz buru, i možda u petak.

Poljodjelci smatraju da lipanjske kiše gode usjevima, ali nakon svetog Vida, sredinom mjeseca, više štete nego koriste. Otud izreka: "Sveti Vid, dežđa ne daj, da bo lepe žetve kaj!"
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene