Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Nakon toplinskog vala dijelovima Hrvatske stiže promjena vremena: Moguća i nevremena s tučom

Vrhunac je toplinskog vala, ali stiže nam i promjena vremena. Još će u petak s nama biti visoke temperature, a potom će stići osjetno svježiji i nestabilan zrak.

U petak ujutro većinom će biti sunčano, ali će zbog prisustva povećane količine saharskog pijeska u atmosferi nebo još uvijek izgledati mutnije, odnosno neće biti u potpunosti bistro. Puhat će uglavnom slab jugozapadnjak, na moru i jugo. Jačat će osjećaj sparine, poglavito na Jadranu. Na kopnu će temperatura iznositi minimalno 20 do 24, a na Jadranu neće biti ispod 25 stupnjeva.

Drugi dio dana središnjem dijelu Hrvatske donosi promjenu. Stiže naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, pri čemu je lokalno moguće i nevrijeme s tučom. Pogoršanje će biti praćeno i prolazno jakim sjevernim vjetrom, a koliko intenzivno ponegdje može biti govori i narančasto upozorenje koje je putem meteoalarma izdao DHMZ. U zagrebačkoj regiji to je učinjeno zbog mogućeg nevremena, a u karlovačkoj zbog iznimno visoke maksimalne, u vremenskog prognozi Dnevnika Nove TV rekao je meteorolog Darijo Brzoja.

Pročitajte i ovo Uhićenje, ilustracija jedna osoba "velikog značaja" 38 uhićenih u velikoj akciji u BiH: Među njima i dužnosnici u različitim tijelima vlasti

U Slavoniji i Baranji veći će dio dana biti sunčano, vruće i sparno. Temperatura će porasti barem do 35, a moguće i do 37 stupnjeva. Pljuskovi i grmljavina na istok stižu krajem dana te je moguće nevrijeme s tučom.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj bit će većinom biti sunčano, vruće i sparno. U drugom dijelu dana u gorju te u unutrašnjosti Istre, uz lokalno jači razvoj oblaka, može biti pljuskova i grmljavine, a na obali i otocima uglavnom tek navečer i u noći na subotu. Tad će zapuhati jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom će iznositi između 30 i 35 stupnjeva.

U Dalmaciji će cijeli dan biti sunčano, a poslijepodne i vruće i sparno. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a u noći na subotu na dijelu srednjeg Jadrana jaka bura. Temperatura i se može popeti i do 35 stupnjeva, osobito u zaleđu.

Temperatura mora je uglavnom između 22 i 25 stupnjeva, a nešto toplije je trenutno na sjevernom Jadranu.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA HNB-A Koliko su nam porasli troškovi života? Objavljeni alarmantni podaci, a poznato je i tko je najviše na udaru

Veći dio vikenda i početkom sljedećeg tjedna prevladavat će sunčano vrijeme. Jedino u subotu, i to uglavnom prijepodne u unutrašnjosti, može pasti malo kiše. Bit će manje toplo, a u subotu uz sjeverac i nešto svježije. Od nedjelje će temperatura ponovno rasti pa nas početkom tjedna opet očekuju dnevni maksimumi od oko 30 stupnjeva.

Što se tiče Jadrana, u subotu uz više oblaka, tek mjestimice može pasti poneki pljusak s grmljavinom, što je izglednije u Dalmaciji. No i ondje će većinom prevladavati sunčano vrijeme. Od nedjelje će biti stabilno i vedro. U subotu će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima koja će slabjeti u nedjelju te okrenuti na sjeverozapadnjak. I na moru će vrućina popustiti, no i dalje će biti dosta toplo, poglavito smirivanjem bure.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene