Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema čekanja

Dok u Zagrebu s time muku muče, u dva su hrvatska grada u vrtiće upisana - sva djeca

Aktualno Galerija Sanja Dodig, odgojiteljica u vrtiću Ploče Sanja Dodig, odgojiteljica u vrtiću Ploče Foto: DNEVNIK.hr Edita Mucić Sutić, ravnateljica vrtića Ploče Edita Mucić Sutić, ravnateljica vrtića Ploče Foto: DNEVNIK.hr Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča Foto: DNEVNIK.hr Ante Bilić, gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnik Trogira Foto: DNEVNIK.hr +3 Vrtić u Pločama - 2 Galerija 1/8 >>
U manjim gradovima imamo i drugačije primjere, roditelja koji ne znaju za muke neupisanih. Trogir i Ploče upisali su svu djecu, a u sljedećim godinama najavljuju da će vrtić biti besplatan. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

U vrtićima u Pločama s 10.000 stanovnika nema neupisane djece. "Ove je godine upisano 309 djece, sva su djeca upisana, ne postoje liste čekanja, a to je praksa posljednjih nekoliko godina", rekla je odgojiteljica u tamošnjem vrtiću Sanja Dodig.

Ravnateljica Edita Mucić Sutić objasnila je da grad dodatno financira boravak drugog i trećeg djeteta, dok obitelji s četvero i više djece imaju besplatan boravak u njihovu vrtiću.

Cijene su iste od 2014. godine. Vrtić za jedno dijete stoji 60 eura za 6-satni program, 88 eura za 10-satni.

Pročitajte i ovo Mađarske reakcije - 1 O padu helikoptera Oglasila se i mađarska strana: "Na putu za Hrvatsku je načelnik glavnog stožera"

"Djeca imaju sve adekvatno što trebaju imati - i obroke i popodnevno spavanje, tako da mislim da vrtić rijetko kad što loše donese", rekla je majka vrtićke djece Mia Čavar.

U vrtiću ima još nekoliko mjesta, sljedećih godina bit će još 60 mjesta, a težit će se i tome da postanu besplatni.

"Nejednakost počinje i od vrtićke dobi, a to je da siromašnija djeca ne mogu pohađati vrtić jer im kao takav nije dostupan. U vrtić ne dovodimo djecu da bi ih netko samo pričuvao. To je vrlo bitno i za socijalni i za emotivni razvoj djeteta, a samim time da ima jednake startne pozicije sutra kada dođe u osnovnu školu", ispričao je za Dnevnik Nove TV gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

A lokalnim vlastima u Trogiru, koji ima 13.000 stanovnika i također ne zna za muke neupisanih, pomogla je i Crkva.

Pročitajte i ovo Svađa u Centru - 1 Javno osudila kolege Turbulentno u stranci Centar: Svađa zbog splitske ribarnice i Puljkova poteza

"U suradnji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom otvoren je i jedan vjerski vrtić u Trogiru koji ima još dodatne četiri grupe, tako da je gotovo deset novih vrtićkih grupa omogućeno u protekle tri-četiri godine", rekao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Ravnateljica trogirskog dječjeg vrtića Lovorka Botić posebno je naglasila rad u manjim grupama. "Uvijek ću govoriti da nema kvalitete tog odgojnog rada s prekobrojnim brojem djece u odgojno-obrazovnim ustanovama. Jako nam je važan taj broj djece, u prosjeku je u našim jaslicama 12, maksimalno 14 djece. 

Mala sredina više se bavi djecom pa se više ni u Trogiru uskoro neće plaćati vrtić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene