Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Stigla je jesen, vremenski, ali i kalendarski: Prognozu donosi meteorolog Darijo Brzoja

Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja otkriva kakvo nas vrijeme čeka na početku jeseni.

U subotu u osam sati i 50 minuta kalendarski je nastupila jesen. Baš prigodno, i vrijeme ovog vikenda je upravo takvo, jesensko. Nad našim područjem zadržava se vlažan i nestabilan zrak kao posljedica sporo premještajuće ciklone i njoj pripadajućeg frontalnog sustava.

Ovaj vrtlog već je donio obilnu oborinu, najčešće 20-ak, 30-ak, ali ponegdje i više od 50, čak i 100-tinjak litara kiše po četvornom metru. Okolica Šibenika, Murter, te riječko područje dobar su primjer te obilne kiše danas. I u nedjleju će biti nestabilno, i kišovito, s naglaskom na prvi dio dana. Ali, nije to sve, stiže i jaka bura.

Nedjeljno jutro većinom oblačno i kišovito. Pljuskovi s grmljavinom izgledni su duž Jadrana, poglavito u Dalmaciji, ali može ih biti i na istoku zemlje. Mnogo je i upozorenja. U početku najviše zbog mogućnosti za obilnu kišu i grmljavinu, no na sjevernom Jadranu će već zapuhati i jaka i olujna bura koja će se potom proširiti duž obale. Ujutro će se tek na krajnjem jugu miješati s jugom. Umjeren i povremeno jak sjeverac zapuhat će i u unutrašnjosti. Sve skupa uz ovako vjetrovito i oblačno vrijeme, kišu te nižu temperaturu, bit će prilično svježe i prohladno pa se stoga valja i adekvatno odjenuti.

Pretežno oblačno, mjestimice s kišom zadržat će se i dalje, mada bi kiše ovdje poslijepodne, a osobito prema kraju dana trebalo biti sve manje. Ali puhat će umjeren i jak sjeverac, uz koji će i maksimalna dnevna temperatura ponegdje biti tek 15ak stupnjeva. Uz malo sreće ići će do 18 ili 19. Vjetar će svakako pojačavati osjet svježine.

U Slavoniji i Baranji promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom koja i sutra može biti obilna. Tijekom dana, moglo bi se tako nakupiti više od 40 litara po četvornom metru. Zato stoji i ovo upozorenje. Temperatura će biti između 15 i 20 stupnjeva.

I u gorskoj Hrvatskoj u nedjelju može biti obilne kiše, uglavnom u Lici. U gorju cijeli dan i oblačno. Na sjevernom Jadranu promjenjivije, probijat će se i sunce, no i dalje stoji barem mala mogućnost za poneki pljusak s grmljavinom. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Upozorite svoje strane goste da se ne junače na moru. A more će moguće biti i toplije od zraka čija će pak temperatura sredinom dana biti oko 21, 22 stupnja. U gorju samo 15, ili čak manje. Sve skupa uz vjetar će se činiti još hladnije.

I u Dalmaciji promjenjivo, uz još poneki pljusak s grmljavinom, iako, izgledniji su prijepodne. Poslijepodne i ovdje više sunčanih razdoblja. Pojačat će bura, a temperatura će biti između 20 i 24 stupnja.

Temperatura mora je uglavnom 23 ili 24, jedino u Puli danas još uvijek 25.

Vrijeme će se postupno smirivati pa nas u tako još kratko u ponedjeljak prijepodne očekuje malo kiše uz više oblaka. Potom kidanje naoblake pa će od utorka biti barem djelomice, a od srijede vjerojatno i pretežno sunčano. Pomalo opet i toplije, u ponedjeljak idemo preko 20, a u utorak smo već na 25 stupnjeva. Čini se da će se tako toplo zadržati veći dio tjedna.

Na Jadranu od ponedjeljka sunčano, jedino u početku još i razmjerno vjetrovito. Bura će postupno ipak slabjeti te u Dalmaciji potom okrenuti na sjeverozapadnjak. Nakon kratkog osvježenja ovaj vikend, sljedeći tjedan na more se vraća ljeto. Barem na nekoliko dana.

Do sljedećeg vikenda otprilike vidimo sunčano i stabilno vrijeme. Što nam nose dani iza, još nije zapisano. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene