Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenski ekstremi

Nove obilne oborine: Olujno jugo moglo bi još jednom stvoriti probleme

U nedjelju je u razdoblju manjem od 12 sati na širem splitskom području pala zamjetna količina oborine, ponegdje i više od 50 litara po četvornom metru. Riječ je o prodoru vrlo vlažnog sredozemnog zraka. Glavni je krivac ciklonalni vrtlog koji polako odmiče prema Egejskom moru. Sada pozornost valja obratiti na novi poremećaj koji će utjecati na vrijeme već u srijedu i osobito u četvrtak. Vremensku prognozu donosi Ivan Čačić.

U utorak će tijekom noći i jutra na jugu Dalmacije mjestimice biti kiše, a u Lici malo snijega. Ujutro, uglavnom u središnjim predjelima, mjestimice magla. Puhat će slab i umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak. Duž obale umjerena i jaka bura koja će podno Velebita i Biokova imati i olujne udare. Na otvorenom moru umjerena i jaka tramontana. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od -6 do -1, na Jadranu većinom od jedan do šest Celzijevih stupnjeva.

Danju u središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano. Vjetar slab, a najviša dnevna temperatura od tri do pet stupnjeva. U istočnom području također djelomice sunčano. Puhat će slab i umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak. Poslijepodnevna temperatura od tri do pet stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj djelomice, a na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. Vjetar u gorju slab i umjeren. Na Jadranu umjerena i jaka bura i tramontana koji će potkraj dana postupno slabjeti. U utorak poslijepodne u gorju od nula do četiri, na Jadranu od sedam do 11 stupnjeva. Danju u Dalmaciji pretežno sunčano i vjetrovito uz umjerenu i jaku buru i tramontanu. Najviša poslijepodnevna temperatura od osam do 11 stupnjeva.

U srijedu u unutrašnjosti ujutro ponegdje magla, a kasno poslijepodne sa zapada jače naoblačenje. Uglavnom u gorskim predjelima mjestimice susnježica i snijeg. U četvrtak oblačno s kišom i susnježicom, u gorju snijegom. Tijekom petka postupan prestanak oborine te smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren. Ujutro hladno uz umjeren mraz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna upozorili građane VIDEO HGSS zbog snijega ima pune ruke posla, spašavali tri osobe u dvije akcije: "Di će pitaj Majku Božju - to nije normalno"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRVI SNIJEG Pogledajte galeriju: Snježne pahulje zabijelile Samobor i Medvednicu, napadalo i po Biokovskoj šetnici i Cetinskoj krajini

Na Jadranu početkom srijede pretežno sunčano, zatim sa zapada postupno naoblačenje, na sjevernom dijelu uz kišu. U četvrtak oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, osobito u Dalmaciji gdje će biti obilne oborine. Tijekom petka prestanak oborine i smanjenje naoblake. U srijedu jako i olujno jugo koje će u četvrtak okrenuti na jugozapadnjak, potom sjeverozapadnjak, a na sjevernom dijelu buru. U petak će ponovno zapuhati jugo.

Bujična poplava u Dicmu opet nam potvrđuje da smo svjedoci sve razornijih ekstrema koji uvjerljivo pokazuju na učinke promjene klime. Sada vremenske nepogode pogađaju svijet četiri do pet puta češće i nanose sedam puta veću štetu nego 70-tih godina prošlog stoljeća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene