Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O presudi Sanaderu

Vrdoljak: Odluka je potvrda da nisu bili zaštićeni nacionalni interesi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni su je nakon žalbenog postupka potvrdio prvu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Kaznu su mu umanjili s 10 na osam i pol godina zatvora.

Ministar gospodarstva i čelnik Vladina pregovaračkog tima u pregovorima s mađarskim MOL-om oko upravljanja Inom Ivan Vrdoljak smatra da  odluka Vrhovnog suda u procesu protiv Ive Sanadera potvrđuje da u procesu prodaje Ine MOL-u nisu bili zaštićeni hrvatski interesi.

Vrhovni sud odlučio: Sanaderu osam i pol godina zatvora

Pročitajte i ovo Denis Lingart osuđen na 13 godina zatvora Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na električnom romobilu: Pištoljem prijeto djelatnicima Ilustracija Ratni invalidi Doktor "liječio" mrtve ljude, a račune za to slao gradu: "Radilo se o osjetljivoj populaciji"

'Kao glavni pregovarač čitavo vrijeme ističem da želimo zaštiti nacionalne interese, a ova pravomoćna presuda potvrđuje naše tvrdnje da u procesu prodaje INA-e MOL-u nisu bili zaštićeni interesi Republike Hrvatske. Radi se o još jednoj potvrdi da su pregovori koje je pokrenula hrvatska Vlada i arbitražu pred međunarodnim tijelima u potpunosti opravdani', navodi se u izjavi ministra Vrdoljaka koju je medijima dostavilo Ministarstvo gospodarstva.

Sanaderu kazna smanjena

Zagrebački Županijski sud u petak je zaprimio odluku Vrhovnog suda koji je, nakon žalbenog postupka potvrdio prvu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL, umanjivši mu kaznu s 10 na osam i pol godina zatvora.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je poslijepodne da je odluka stigla na sud te da je, uz umanjenu kaznu, potvrđena prvostupanjska osuđujuća presuda.

'Osuđujuća presuda je potvrđena, a kazna je umanjena na osam i pol godina', izjavio je Devčić. Dodao je da će odluku Vrhovnog suda, najvjerojatnije u ponedjeljak primiti Sanaderova obrana i tužiteljstvo.

Sanaderu 10 godina zatvora: Ratni profiter i izdajica nacionalnih interesa!

I dok je obrana tražila da se ukine presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje, Uskok je u žalbi zahtjevao da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Komentar tek kad pročitaju razloge

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da ne može komentirati odluku Vrhovnog suda dok ne pročita razloge koje su naveli u obrazloženju. 'Zaprepašćuje nas da je činjenično stanje utvrđeno na takav način, no ništa ne možemo komentirati dok ne vidimo presudu', kazala je Sloković.

Obrana je u žalbenom postupku isticala da najspornijim drži što je sud odbio niz njihovih svjedoka, a bezrezervno poklonio vjeru 'neistinitim iskazima' ljudi koji su teretili Sanadera. Među njima su najvažniji bivši riječki tajkun Robert Ježić, koji je posvjedočio da je Sanader preko inozemnih računa njegove tvrtke Xenoplast primio pet milijuna eura, odnosno polovicu dogovorenog mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, te Drago Vidaković koji je rekao da je vidio kako je čelnik Hypo banke Wolfgang Kulterer Sanaderu predao proviziju nakon što je Hrvatskoj 1994. odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstva.

Uz Uskok i obranu na presudu se žalila i bivša Ježićeva tvrtka Dioki, sljednik švicarskog Xenoplasta. No, njihova je žalba odbačena kao neosnovana pa Dioki, kao što je stajalo u prvostupanjskoj presudi, državi mora uplatiti pet milijuna eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene