Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Sanaderu 10 godina zatvora: Ratni profiter i izdajica nacionalnih interesa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader proglašen je krivim u slučaju Hypo i INA-MOL na ukupnu zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina te u roku od 15 dana mora vratiti svu protupravno stečenu imovinu.

S pravnim kombijem Ivo Sanader je stigao u Remetinec gdje će čekati pravomoćnost presude. U zatvoru ga je pregledao liječnik. Pregledane njegove stvari, a neke su mu i oduzete, poput mobitela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKLJUČITE SE S KOMENTARIMA Kako komentirate presudu Sanaderu? Slika nije dostupna Hypo i Ina-MOL Sutra prva presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu

Zamjenica ravnatelja USKOK-a, Tamara Laptoš rekla je da će tužiteljstvo nakon što pročita pisano obrazloženje odlučiti hoće li se žaliti na nepravomoćnu presudu, s obzirom na to da su oni tražili 15 godina zatvor.

Sve je rečeno. Zadovoljni smo osuđujućom presudom i što je naš veliki rad i trud dobio sudski epilog", kazale su brojnim novinarima tužiteljice koje su tiujekom jednogodišnjeg suđenja Sanaderu, po ocijeni prvostupanjskog suda, dokazale njegovu krivnju.

Na upit novinara je li presuda jasna poruka svim političarima odgovorile su potvrdno.

Ispred Županijskog suda u Zagrebu presudu komentirao je i Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. 'Naša reakcija je da i dalje smatramo da postoje okolnosti koje našem klijentu idu u prilog, a o kojima u usmenom obrazloženju suca Turudića gotovo ništa nismo čuli, na primjer, način raspolaganja novcem gospodina Ježića. Imamo osnove uložiti žalbu i imamo realne osnove da s njome i uspijemo', rekao je odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović.

Reporter Nove TV Andrija Jarak upitao ga je i kakva je bila reakcija Ive Sanadera nakon što je čuo za presudu. 'Kako može reagirati čovjek koji je dobio10 godina zatvora'?', rekao je Prodanović.

Nakon ročišta Sanaderovi odvjetnici uputili su se do njegove vile u Kozarčevoj gdje su uzeli njegove ososbne stvari koje će mu u zatvoru biti potrebne.

Sudac Ivan Turudić pročitao je presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu koji je proglašen krivim u slučaju Hypo i INA-MOL.

'Presuda u ime Republike Hrvatske: Optuženi Ivo Sanader kriv je što je od 1994. godine do 11. ožujka 1995. godine u Zagrebu i za vrijeme trajanje rata stanje dogovarao visoke kamatne stope na kredite u zemlji koja teško nalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pomoćnik ministra vanjskih poslova i kao pregovarač s Hypo bankom o uvjetima kredita za kupnju zgrada veleposlanstava iskoristio je teško stanje u zemlji koja se nalazila u ratu', stoji u presudi.

>> VIDEO Šokantan način iznošenja presude Sanaderu!

>> VIDEO Sanader prije 5 godina: Oni koji daju i primaju mito neće mirno spavati

'Tijekom pregovora o uvjetima, kojima je Hypo banka odobrila 140 milijuna tadašnjih austrijskih šilinga, s predstavnicima Hypo banke koristeći ulogu pregovarača, za sudjelovanje i protuuslugu isplaćena vam je provizija od 5 posto odobrenog kredita što iznosi 7 milijuna tadašnjih šilinga', rekao je predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić.

'Kao predsjednik Vlade s Hernadijem iz MOL-a dogovorio je da će za iznos od 10 milijuna eura dogovoriti izmjenu dioničarskog ugovora neosnovano omogućiti utjecaj nad tim trgovačkim društvom. Znajući da je takvo poslovanje protivno koristi države krajem listopada 2008, na sjednici užeg kabineta iznio je zahtjeve MOL-a za izdvajanje plinskog poslovanja na sjednici predsjedništva HDZ ponovio, te iznio i nametnuo MOL-ove zahtjeve', rekao je za točku 2. optužnice - INA-MOL sudac Turudić.

10 godina zatvora

Po prvoj točki optužnice, za Hypo banku, Sanader je osuđen na tri godine i šest mjeseci, a po drugoj točki, INA-MOL, sedam godina i šest mjeseci. Sudac Turudić osudio ga je na jedinstvenu kaznu.

'Optuženom Ivi Sanaderu izriče se jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 10 godina, nalaže mu se da u roku od 15 dana vrati protupravno stečenu imovinu od 3,6 milijuna kuna, te da plati trošak kaznenog postupka u iznosu od 31 tisuću kuna.

U objašnjenu presude sudac Turudić rekao je kako je odluka donesena neovisno o stvarima koje su se događale izvan ove sudnice i samo prema dokazima priloženima u slučaju.

'Rat je bio plodno tlo za provedbu vaših namjera'

'Slijedom funkcije koje ste obavljali, vi ste bili svjesni svih okolnosti. Upravo je rat bio plodno tlo za provedbu vaših namjera', rekao je Turudić Sanaderu i podsjetio kako optužbe za ratno profiterstvo ne mogu zastarjevati. Sanader je tijekom suđenja opovrgavao optužbe da je bio glavni pregovarač u slučaju Hypo banke, no Turudić je objasnio kako su svjedoci Kovačić, Striedinger, Hasslinger i Mate Granić posvjedočili upravo suprotno, a njihove je iskaze sudsko vijeće u potpunosti prihvatilo.

Turudić je spomenuo i Eugena Laxu koji je navodno bio primatelj provizije od Hypo banke. 'Svjedok Kulterer se nije ni mogao sjetiti Eugena Laxe, a kada ga se kasnije sjetio opisao ga je potpuno drugačije no što on zapravo izgleda. 'Na četiri famozne isplatnice se ne nalazi isti potpis. Niti jedan ne pripada Eugenu Laxi. To su utvrdili stručnjaci', rekao je Turudić, no bitno je napomenuti kako grafolozi nisu uspjeli ni dokazati da je autor potpisa Ivo Sanader.

'Provizija je dana, tko ju daje ima je razloga dati, ako ništa drugo, prisilno je dati jer nitko se ne odriče velike količine novca iz altruizma. Kulterer, iako kasnije to poriče, navodi da ste mu obećali povoljan položaj Hypo banke na hrvatskom tržištu. Vi ste tu tvrdnju u ovom postupku pokušali neuspješno relativizirati', stoji u Turudićevom objašnjenju.

Turudić je objasnio i presudu po drugoj točki optužnice INA-MOL i rekao kako je nemoguće da je pregovore vodio isključivo Damir Polančec kako je to Sanader tvrdio. 'Zasigurno nije pregovore vodio sam Polančec, po vlastitom nahođenju. To je neprirodno i protivno prirodi stvari', kazao je Turudić.

Nakon izmjene međudioničarskog ugovora MOL je dobio upravljačka prava u INA-i. 'Mađarski član, predsjednik Uprave ima taj 'zlatni glas'. Njegov je odlučujući glas, to je ključno, a on će uvijek štititi mađarske interese.

'To je bilo protivno interesima Hrvatske'

'Cilj svega je bio omogućiti MOL-u stjecanje stopostotnih upravljačkih prava nad INA-om, što ste i sami potvrdili kada ste rekli da je bolje da njom upravljaju sposobni mađarski menadžeri nego nesposobni hrvatski menadžeri', rekao je u objašnjenju Turudić i dodao kako je i izdvajanje plinskog biznisa bilo protivno interesima Republike Hrvatske.

'Nedvojbeno je utvrđeno da ste primili mito', rekao je Turudić Sanaderu. 'Sud je u potpunosti prihvatio iskaz Roberta Ježića, a njegov su iskaz djelomično potvrdili i Fazekas i Hurlimann. To je potvrđeno i sa sastankom u Marcellinu. To svjedoči ne o mitu nego o sastanku vas, Hernadija i Ježića.

Jedina osoba, uz vas, koja je znala za taj novac i njegovo porijeklo bio je Robert Ježić, da on nije o tome ništa rekao ni danas se za sve to ne bi znalo, jer je do podataka sa švicarskih računa teško doći. Moguće da do ovog postupka uopće ne bi ni došlo', rekao je Turudić.

Nanijeli ste štetu ugledu Hrvatske u svijetu. Ovakvim ponašanjem, bez ikakve potrebe da patetično moraliziram, doista ste doprinijeli razočaranju ljudi u funkcioniranje sustava i stvaranju opće apatije i atmosfere bezizlaznosti. Stvorili ste dojam, posebno kod mladih ljudi, da ne treba raditi, već se do ciljeva može doći do drugi način, kršenjem morala i zakonskih normi društva', poručio je Turudić Sanaderu.

'MOL nije bio nikakav spasitelj Ine. Kredit od milijardu dolara dan je godinu dana nakon izmjena međudioničarskog ugovora. Vlada je ta koja je držala Inu iznad vode', rekao je Turudić.

'Ova presuda je poruka svima'

Prije kraja ročišta Turudić je poručio kako je ova presuda poruka svim obnašateljima vlasti. ''Presuda šalje poruku ljudima na visokim dužnostima, od šefova općina do predsjednika Republike, do najviših obnašatelja političke vlasti. Vi ste svoju funkciju iskoristili za vlastito bogaćenje, a ne za dobrobit društva. Ovom porukom se šalje poruka ljudima koji obnašaju i onima koji će obnašati vlast, da moraju raditi za društvo, a ne za vlastito bogaćenje. Nitko ne može ostvariti imovinsku korist krivičnim djelom', rekao je Turudić i okončao ročište rekavši kako, budući da se radi o kazni većoj od 5 godina, radi se o obveznom zatvoru. Nakon godinu dana Ivo Sanader vraća se u Remetinec.

Europska Komisija: Nastavite borbu protiv korupcije

Europska komisija primila je u utorak na znanje presudu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i pozvala Hrvatsku da nastavi borbu protiv korupcije na svim razinama.

'Komisija je primila na znanje presudu u korupcijskim slučajevima Ina-Mol i Hypo Bank u koje je uključen bivši premijer Ivo Sanader. Borba protiv korupcije jedan je od kamena temeljaca vladavine prava u bilo kojoj zemlji. Hrvatska je napravila veliki napredak u tom području, sa solidnim pravnim okvirom i institucijama. Komisija poziva Hrvatsku da nastavi borbu protiv korupcije na svim razinama, uključujući i najvišu, te da nastavi graditi održive rezultate u tom području', rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Za što ga se sve tereti?

Prije nego što je ušao u taksi i otišao na Županijski sud Ivo Sanader je novinarskim ekipama,  koje su ga čekale pred kućom u Kozarčevoj, kratko rekao: Vidimo se poslije!. Isto je rekao i reporteru Nove TV Andriji Jarku prije nego što je ušao u zgradu Županijskog suda.

Podsjetimo, nakon nešto više od godinu dana suđenja, u slučajevima Hypo i INA-MOL , očekuje se nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu koju će objaviti Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića.

Za slučajeve Hypo i INA-MOL suđenje je trajalo više od godinu dana.  Podsjetimo, tužiteljstvo je tvrdilo da je Ivo Sanader ratni profiter jer je 1994. primio proviziju od austrijske Hypo banke te da je za 10 milijuna eura mita izdao nacionalne interese predavši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u. Za Sanadera tužiteljstvo je tražilo maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina.

>> Ljutio je suca, smijuljio se svjedocima, a 'dizao je živce' i svojim odvjetnicima

Sanaderu se još sudi i zbog slučaja Fimi medija, u kojem ga se s njegovom bivšom strankom i još nekoliko bivših HDZ-ovih dužnosnika tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki koje su navodno završile u stranačkom "crnom fondu" i privatnim džepovima.

Sanadera očekuju i suđenja zbog pogodovanja HDZ-ovu zastupniku Stjepanu Fioliću prodajom zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja te prodaje HEP-ove struje po povlaštenoj cijeni Diokiju i TLM-u .

Interes za ovo suđenje je ogroman. Među brojnim medijima akreditiranima za praćenje suđenja su i ekipe iz inozemstva, od BBC-a i Reutersa do kineske državne novinske agencije Xinhua. Od stranih izvjestitelja tu će biti još novinari francuske agencije France press, američkog Associated Pressa, RTV Slovenije, austrijske državne televizije ORF i Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene