Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČETIRI NAPADA U TJEDAN DANA

Zagrepčani i dalje muku muče s vranama, ozlijeđene četiri djevojke: "Kljucala me po glavi, nije odustajala. Vozila sam bicikl i dalje, pala i slomila nogu..."

Aktualno Galerija Vrana - 1 Vrana - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vrana - 2 Vrana - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mirna Grčević Mirna Grčević Foto: DNEVNIK.hr +0 Rana od napada vrane Galerija 1/4 >>
Vrane:ljudi - 4:0. Tako je slikovito liječnik sa zagrebačke Traume opisao svoj posao proteklih dana. Sanirao je teške ozljede koje su posljedica napada vrane na čovjeka. Zašto vrane napadaju, doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

Vrane su zauzele dio Zagrebačke avenije. Napale su Anitu Mišković koja zbog toga za mjesec dana mora primiti još jedno cjepivo za tetanus. Zvala je 112 i zaštitu prirode i dobila isti odgovor: "Nosite kišobran".

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame

Bolje kišobran, nego hodalicu... Mirna Grčević zbog vrana je slomila nogu.

"Kljucala me po glavi još dok sam bila na pješačkom i nije odustajala. Ja sam vozila bicikl i dalje, i dočekala sam se na koljeno, pala i slomila sam nogu", opisala je.

A u zadnjih tjedan dana bile su četiri traume nakon napada vrana.

"Sve četiri osobe su ženskog spola, mlađe životne dobi, jedna maloljetna, prijelom koljena, ozljedu kralježnice, ručnog zgloba, istegnuće gležnja", nabraja Stipe Ćorluka, specijalist ortopedije i traumatologije.

Snahu Damira Dezana ptice su kljucale po glavi.

"Supruga i ja smo liječnici oboje, dezinficirali smo joj jer je krvarila iz vlasišta", rekao je.

Olivija Krnić zvala je Zrinjevac zbog gnijezda ispred zgrade, no kazali su joj da zamolbu mora poslati do 1. ožujka jer nakon tog datuma ne skidaju.

Pomozimo, sebi i vranama, kad nam već Zrinjevac neće, mole Prijatelji životinja.

"Ako vidimo da ih ima više ne im prilaziti, ne ići gledati ih jer ih tako ih izazivamo, moramo se naučiti suživotu s drugim životinjama koje žive u gradu zajedno sa nama", poručuje Nikolina Plenar Jeličić iz Prijatelja životinja.

A mi smo one životinje, koje moraju razumjeti druge životinje i njihovu mladunčad.

"Oni su izletjeli iz gnijezda i na podu su oko drveta i roditelji ih konstantno brane", kaže Jadranko Boras, veterinar u ZOO-u koji otklanja mogućnost da vrane privlači duga kosa i kućni ljubimci jer im dlaka treba za gnijezda.

"Ne, jer oni su gnijezda davno napravili", rekao je.

I gnijezda se nište, treba u njih ulagati. A mi bismo trebali uložiti u odgovarajući suživot s vranama.

Zbog napada vrana reagirali su i iz Grada Zagreba te građanima poručili da izbjegavaju lokacije na kojima se nalaze gnijezda nekoliko dana, dok ptići ne polete.

"Zbog povećanog broja dojava građana o 'napadima' vrana na ljude Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo napominje da se ptice zalijeću ('napadaju') u ljude i životinje isključivo u iznimnoj situaciji, kao kad im je ugroženo mlado u gnijezdu ili je ispalo iz gnijezda, te ga tako štite.

To je prirodno ponašanje životinja, stoga savjetujemo građane da dan ili dva izbjegavaju lokaciju gdje se nalazi gnijezdo dok ptić ne odleti iz gnijezda. U situaciji kada je pronađen ispali ptić nije se poželjno približavati lokaciji već istu treba prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na tel: 01/2008-354 ili na e-mail: info@dumovec.hr i zastita.divljaci@zoo.hr", objavljeno je na Facebook stranici Grada Zagreba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene