Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEMPERATURNI REKORDI

Vraća li se zima i što nas čeka u idućim mjesecima? Meteorolog Ivan Čačić otkriva dugoročnu prognozu

Pijavica kod Dubrovnika, 07.12.2022.
Pijavica kod Dubrovnika, 07.12.2022. Foto: Nikša Krešić
Meteorologa Dnevnika Nove TV Ivana Čačića pitali smo vraća li se zima ili ćemo i dalje biti zahvalni na temperaturama višim od prosjeka za ovu godinu, ponajviše zbog manjih računa za grijanje.

Brojne zemlje diljem Europe prošlog su tjedna rušile temperaturne rekorde. Varšava je prije tjedan dana zabilježila 19 stupnjeva, dok je u Bilbau u Španjolskoj bilo 25, što je za 10 stupnjeva više od prosjeka. I dok se Sjeverna Amerika suočava sa nezapamćenim hladnoćama, Europa je prošlog tjedna hodala u kratkim rukavima. 

Svoje povijesno visoke temperature zabilježile su Danska, Nizozemska, Poljska, Češka, Bjelorusija, Litva i Latvija.

Velika Britanija, Irska, Francuska i Španjolska proglasile su 2022. najtoplijom godinom u povijesti, javlja BBC.

I Hrvatska je prošlog tjedna imala proljetne temperature, na čemu su mnogi zahvalni zbog manjih računa za grijanje. 

Iako su stigli zahladnjenje i oborine, ovo su još uvijek temperature više od prosjeka. 

Meteorologa Dnevnika Nove TV Ivana Čačića pitali smo vraća li se zima ili ćemo i dalje imati iznadprosječne temperature. 

"Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem već utječu na mnoge vremenske i klimatske ekstreme u svakoj regiji diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, gdje toplinski valovi sve više postaju pravilo te su evidentno sve izraženiji i dugotrajniji. Sve toplije zime nedvojbeno ukazuju na učinke promjene klime. Podsjetimo da je proteklih sedam godina na globalnoj razini bilo najtoplije zabilježeno od 1850. godine. Klimatske projekcije pokazuju da njima možemo pridružiti i proteklu 2022. godinu i u Hrvatskoj", rekao nam je Čačić. 

"Prema izvješću Državnog hidrometeorološkog zavoda, u 2022. godini na svim postajama temperatura zraka bila je viša od višegodišnjeg prosjeka. I više od toga, 2022. godina u gotovo cijeloj zemlji bila je ekstremno topla.

Jedino su odstupanja srednje temperature u Komiži i Križevcima, u odnosu na normalu 1981. – 2010., bila u kategoriji vrlo toplo, što je također znatno iznad višegodišnjeg prosjeka. Jednako tako, na svim je postajama u prosincu 2022. godine, dakle u prvom mjesecu klimatološke zime, temperatura zraka bila viša od prosječne, i to za više od 3 °C.

Stoga ne čudi da su temperaturne prilike u Hrvatskoj za prosinac 2022. godine isto tako opisane u kategorijama: vrlo toplo ili ekstremno toplo", napomenuo je. 

Iznadprosječno toplo

Na pitanje što nas očekuje do kraja zime i na početku proljeća, odgovara:

"Prema sezonskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, koja je usklađena s Klimatskim forumom za jugoistočnu Europu Svjetske meteorološke organizacije, ovu će zimu u cjelini najvjerojatnije obilježiti iznadprosječna toplina. U sva tri mjeseca (od siječnja do ožujka) pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka najviše je izgledno na Jadranu i u priobalju, dok na kopnu, osobito u veljači, postoji vjerojatnost za temperaturu bližu prosječnim vrijednostima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Zime još nema na vidiku, ali meteorolog Ivan Čačić otkriva kad i gdje bismo mogli očekivati barem malo snijega

Prognoza količine i, posebno, tipa oborine mnogo je složenija jer je pouzdanost za dulje vremensko razdoblje zamjetno manja. Postoji signal da će na Jadranu i uz njega u sva tri mjeseca biti više kiše od prosjeka", istaknuo je meteorolog i kazao kakav nas siječanj čeka. 

"Vrlo je izvjesno da će ovogodišnji siječanj biti topliji od klimatskog prosjeka, što će biti osobito naglašeno u prvoj polovici mjeseca. Mjesečne količine oborina bit će uglavnom u granicama višegodišnjeg prosjeka. Suho vrijeme bit će u većini krajeva izraženije u prvoj polovici mjeseca, dok u drugoj mjesečna količina može biti malo veća, ponajprije na Jadranu. Po svemu sudeći, ovogodišnji siječanj nećemo pamtiti po zimskoj hladnoći ni po snijegu", kazao je. 

"Iz ovoga općenito možemo zaključiti kako će Hrvatska proći bez konkretne zime i neke velike hladnoće, no to ipak ne znači da neće biti kratkih, hladnih epizoda", rekao nam je zaključno meteorolog. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene