Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni koeficijenti

Idu li vozači hitne u štrajk? "Naš je posao izuzetno psihofizički stresan, a plaća je na razini jednog fotografa"

Aktualno Galerija Tin Kovačić i Danijel Šojat - 4 Tin Kovačić i Danijel Šojat - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tin Kovačić i Danijel Šojat - 3 Tin Kovačić i Danijel Šojat - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tin Kovačić i Danijel Šojat - 2 Tin Kovačić i Danijel Šojat - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tin Kovačić i Danijel Šojat - 1 Galerija 1/4 >>
Vladina uredba o povećanju koeficijenata izazvala je niz nezadovoljstva koja proizlaze iz nelogičnosti i nejednakosti pa se jedni protiv drugih bune čiji je posao više plaćen. Na nelogičnosti upozoravaju i vozači Hitne pomoći. Njima je nevjerojatno da veće koeficijente od njih imaju turistički vodiči.

Vozači hitne pomoći razočarani su novom vladinom uredbom. Reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić pojasnio je što je to "koeficijent", te doznao idu li vozači hitne u štrajk.

"Koeficijent je konstanta koja se uređuje uredbom, broj koji se dodjeljuje za radno mjesto i stručnu smjenu i o njemu ovisi plaća, jer što veći koeficijent, veća plaća, a kasnije i mirovina", pojasnio je Kovačić koji je o nezadovoljstvu vozača Hitne pomoći razgovarao s Danijelom Šojatom iz Hrvatskog sindikata hitne medicine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Beba je dobro Tragedija u zagrebačkom rodilištu: Preminula rodilja, bolnica pokrenula istragu

"Nismo zadovoljni, imali smo obećanje od Vlade tijekom dosadašnjih pregovora i godina da ćemo dobiti veći koeficijent za sve ono što proživljavamo, jer naš je posao izuzetno psihofizički stresan, izuzetno težak i odgovoran, ali do toga nije došlo. Ovo je pre nizak koeficijent da bi opravdao bilo što od našeg posla", napominje Šojat.

Koeficijent vozača Hitne je 1,6, što je, kako kaže, plaća oko 1000 eura. "Ne znamo točno što je s dodacima, ali recimo da je plaća vozača hitne medicine ili medicinskog tehničara na razini jednog fotografa, mornara i struka koje nemaju takve uvjete kao mi, nemaju smjenski rad, ne rade noću i ne rade ovako psihofizički stresan i težak posao, fizički zahtjevan i odgovoran za živote ljudi gdje riskiramo i svoje živote", kaže Šojat.

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić Ukidanje odluke županijskog suda Vrhovni sud reagirao na izjave Dobronića o slučaju Severina

Bez omalovažavanja ičijeg rada, kaže, smatra da nisu isti u radu i da su zakinuti. Čini se da će svi imati veću plaću od njih, a Šojat ističe primjer ravnatelja. "Sramotna je odluka da Vlada daje tolike koeficijente za njih koji mogu biti s višom školom ili fakultetom politički postavljen na funkciju, za usporedbu s liječnikom, specijalistom ili doktorom na klinici, on ima za jedan cijeli koeficijent veću plaću, bez odgovornosti, bez radnog vremena, bez da znamo kad ravnatelj radi".

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić - 1 Posebno istraživanje Dnevnika Nove TV Koga bi Hrvati za premijera? Plenkovićeva se prednost topi, približava mu se jedna osoba

Ipak, napominje da neće u štrajk. Razlog je jasan. "Mi kao struka ne možemo štrajkati, ali možemo prosvjedovati, možemo se pridružiti liječnicima ili bilo kome iz naše struke ako budu imali štrajk u slobodno vrijeme i bijeli štrajk možemo imati da jasno pokažemo da želimo izmjene i pregovore s vladom jer ovako neće ići dalje", naglašava Šojat.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene