Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Vozači nove kategorije vozila, poput električnih romobila i bicikla ove su godine na osječkom području počinili sto prekršaja, a zabilježene su i nesreće u kojima su lakše ozlijeđena dvojica vozača, rečeno je u Osijeku na Nacionalnom danu sigurnosti cestovnog prometa.


Nacionalni dan prati kampanja "U modi su nova pravila"" s ciljem upoznavanja građana s novim pravilima za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima koja su uvedena u srpnju kroz izmjene Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.

Pomoćnik načelnika osječke Prometne policije Ivan Svitlanović rekao je da su se na njihovom području dogodile dvije nesreće u kojima su lakše ozlijeđeni vozači, dodavši kako pri padu s takvih vozila najčešće nastaju ozljede lica, glave i lomovi ekstremiteta.

Policija je po njegovim riječima nakon izmjena zakona intenzivno radila na edukaciji vozača koje je upozoravala na nova pravila ali je procijenjeno da to više nema svrhe pa se krenulo i s represivnim mjerama.

Od sto zabilježenih prekršaja vozača osobnih prijevoznih vozila čak se 84 odnosi na nekorištenje zaštitne kacige, rekao je Svitlanović. U osam slučajeva vozači su bili pod utjecajem alkohola od kojih je jedan prevozio drugu osobu dok se ostali prekršaji odnose na vožnju po kolniku.

Josip Mataija - 1 "U modi su nova pravila": Doznajte smijete li na romobilu prevoziti dijete i koliko brzo smijete ići

Električni romobili: Ilustracija - 3 Policija počela kontrolirati vozače električnih romobila: Najčešće rade ovaj prekršaj

Policija napominje da vozači osobnih prijevoznih sredstava moraju imati zaštitne kacige i kretati se biciklističkom stazom ili trakom, a ako ona ne postoji dopušteno je kretanje nogostupom, isključivo uz oprez prema drugim sudionicima u prometu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju