Obavijesti Video Pretražite Navigacija
policija počela nadzirati

"U modi su nova pravila": Doznajte smijete li na romobilu prevoziti dijete i koliko brzo smijete ići

Aktualno Galerija Josip Mataija - 1 Josip Mataija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josip Mataija - 2 Josip Mataija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vanja Margetić Vanja Margetić Foto: DNEVNIK.hr Policija: Ilustracija - 1 Policija: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Policija: Ilustracija - 2 Galerija 1/5 >>
"U modi su nova pravila", naziv je edukativne kampanje u kojoj Policija građanima i vozačima želi približiti novu kategoriju vozila, riječ je o električnim romobilima, monociklima, segwejima. Na glavnom zagrebačkom trgu u četvrtak popodne predstavljena je kampanja.

Nove su kategorije vozila sve više prisutne, kakav je suživot s ostalim sudionicima u prometu uživo sa glavnog zagrebačkog trga javio je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Pročitajte i ovo Slušalice ZAKONSKE IZMJENE Pravila u prometu: Slušalice u ušima u nekim bi vas situacijama mogle skupo koštati Policijska marica Krim istraga u tijeku Velika akcija USKOK-a i policije: Uhićenja više osoba na području Zagreba, policija pretražuje domove i vozila

"Sve je više električnih vozila u prometu i suŽivotu s pješacima", izvijestio je Margetić te gosta Josipa Matajiju, iz Ravnateljstva Policije pitao kako to izgleda u praksi i koja kategorija vozila se može kretati među pješacima po pješačkoj stazi.

"Ovo je nova kategorija vozila, Zbog pojave tih prijevoznih sredstava, morali smo je staviti u zakon, propisati površine po kojima se smiju kretati, ali i pravila. Kategoriju smo nazvali osobna prijevozna sredstva. U tu kategoriju ne spadaju samo romobili nego i monocikli segway. Dakle ta vozila nemaju sjedalo, ako se radi o benzinskim motorima onda je to radni obujam do 25 kubičnih centimetara, ako se radi o električnim vozilima, snaga ne smije biti veća od 0,6 kilovata i maksimalna brzina smije biti 25 kilometara na sat", kazao je Mataija.

Za one koji ne poštuju pravila predviđene su sankcije, ali Mataija ističe kako policiji nije cilj kažnjavanje već prevencija.

Što se tiče dobne granice vozača, djeca mlađa od 14 godina ne smiju voziti romobile, a Mataija posebno upozorava očeve i majke da na romobilima ne smiju prevoziti djecu kao putnike.

"Samo vozač smije biti na tom prijevoznom sredstvu", kaže voditelj službe prometne policije.

Do sad je zabilježeno više prekršaja, a uglavnom su se odnosili na nenošenje zaštitne kacige.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene