Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki planovi

Vojska se vraća u Beli Manastir, građani pozdravljaju ideju: "Živnut će i gospodarstvo i demografija"

Aktualno Galerija Vojska, Beli Manastir - 1 Vojska, Beli Manastir - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vojska, Beli Manastir - 2 Vojska, Beli Manastir - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojska, Beli Manastir - 3 Vojska, Beli Manastir - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojska, Beli Manastir - 4 Vojska, Beli Manastir - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vojska, Beli Manastir - 5 Galerija 1/5 >>
Više od 20 godina u Belom Manastiru propada kompleks vojarne iz bivše države, koji su za vrijeme Domovinskog rata koristile mirovne snage, a Hrvatska vojska tek kratko, nakon povratka. Pokušaji da se dovede investitor i pokrene poduzetništvo nisu uspjeli. Ipak, novi stanari se naziru.

Oružane snage u jedinom baranjskom gradu nova su hrvatska vojna misija. Mještani mahom pozdravljaju ideju.

"Mislim da je dobro, zato što smo već bili u opasnosti i okupaciji pa mislim da bi jednim dijelom oni čuvali granice", smatra Barica.

Pročitajte i ovo Vojska "Vojska mora biti spremna" Dretar u Saboru: "Vidjet ćete kad hrvatsku granicu prijeđu avioni, tenkovi i oružano pješaštvo"

Vojske u Belom Manastiru nema više od 20 godina. Jedini stanari su dobrovoljni vatrogasci. Uredili su dio kompleksa i barem dijelom zaustavili njegovo propadanje. Sve ostalo je zapušteno. Na nekim zgradama bivšeg centra JNA za obuku vojnih pasa i smještaj graničara, još se ističu parole posvećene Titu. Pred novim ministrom izazovna je zadaća.

Potrebna ogromna ulaganja

Vojarna se prostire na oko 70 tisuća četvornih metara. Ogroman kompleks traži i ogromna ulaganja. Neki su objekti u lošem stanju pa će se morati obnavljati, neki će se morati rušiti.

"Vrijednost se procjenjuje na nekih 22 do 25 milijuna eura. Je li potrebno izgraditi nove objekte i obnoviti postojeće, ali i to je nešto što je s Vladom Republike Hrvatske dogovoreno, utvrđeno i idemo u tom smjeru", kaže ministar obrane Ivan Anušić

Pročitajte i ovo Uvođenje vojnog roka - 3 Nepoznanica je puno Vraća se obavezni vojni rok? ''Ako je strategija da zbunimo neprijatelje, to može biti dobro, ali zbunjujemo i građane''

Pročitajte i ovo Vojska - 4 Brodosplit priča ide dalje Ratna mornarica ima novog kormilara, a politika velike planove, no postoji jedan problem: ''Tko će upravljati novim plovilima?''

Plan je dovesti cijelu oklopno mehaniziranu bojnu.

"Urediti ovaj prostor i dovesti ovdje koliko sam čuo od premijera i ministra 600 do 800 ljudi, to je stvarno velika stvar jer ovdje će onda živnuti i gospodarstvo i demografija“, mišljenja je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Crvenom križu, koji u vojarni ima skladište, i vatrogascima, tražit će se drugo smještajno rješenje. Vremena ima, jer vojska bi se u grad trebala vratiti za tri godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene