Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice napada na hrvatske vojnike

Bivši pripadnik HV-a iz Afganistana o stanju u kampu u Kabulu: "Nismo dobro, potreslo nas je sve ovo, ali vojnici žele nastaviti s misijom"

Siniša Majdak (Foto: Dnevnik.hr)
Siniša Majdak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vojnici odaju počast preminulom vojniku (Foto: Dnevnik.hr) Vojnici odaju počast preminulom vojniku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Siniša Majdak (Foto: Dnevnik.hr) Siniša Majdak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Hrvatski vojnici u vojarnama i misijama diljem svijeta radni su dan počeli minutom šutnje.

Time je odana počast poginulom hrvatskom vojniku Josipu Briškom, čije tijelo sutra stiže kući.

Među njegovim prijateljima vojnicima i njegovim zapovjednicima muk i nevjerica. U tišini su se izmjenjivali ispred otvorene knjige žalosti. Riječi su se teško pronalazile.

„Zahvalan sam mu za za žrtvu koju je dao, i da ćemo ga se uvijek sjećati kao dobrog i hrabrog hrvatskog vojnika", rekao je general zbora Mirko Šundov, načelnik GS OSRH.

Počast mu je odala i predsjednica, ujedno i vrhovna zapovjednica. Rekla je da se čula s Josipovom obitelji, kako se nada da će joj se obratiti kad god bude potrebno te da je uvjerena da će se MORH brinuti i o supruzi i Josipovom sinu.

Pročitajte i ovo Josip Briški Foto: Dnevnik.hr) - 1 ''hvala za beskrajnu odanost'' Minuta šutnje u vojarnama diljem Hrvatske i svijeta: Otvorena knjiga žalosti za Josipa Briškog

Pročitajte i ovo Brigadir Dražen Ressler (Foto: Dnevnik.hr) Brigadir Dražen Ressler Jesu li naši vojnici spremni za zadaću u Afganistanu? "Prošli su najzahtjevnije obuke, ali stopostotne sigurnosti nema"

Lijes s tijelom mladog Sesvečanina, transportnim bi zrakoplovom rano ujutro trebao stići u domovinu. Dočekat će ga u zagrebačkoj zračnoj luci. Ministar Damir Krstičević kaže da će Josipa dočekati sa svim vojnim počastima, kako i priliči poginulom pripadniku hrvatske vojske. Bit će održana i komemoracija. A u dogovoru s obitelji u subotu će biti pokopan.

Mladići koji su ovoj akciji ozlijeđeni, više nisu u životnoj opasnosti. Ali jedan od dvojice mladića iz Slavonije, koji od posljedica samoubilačkog napada ima težu ozljede noge - još ne može podnijeti let.

„U ovom stanju ne može se transportirati za Hrvatsku. Ovaj drugi bolesnik je dobro, to je samo ruka, podlaktica i bit će dobro“, rekao je brigadni general Boris Zdilar, glavni savjetnik za zdravstvo načelnika GS OSR.

No nisu dobro u vojnoj bazi u kojoj su smješteni hrvatski vojnici. Obišao ih je njihov nekadašnji kolega, sada zadužen za poslove osiguranja u Kabulu.

"Streslo nas je malo sve skupa... Ali mislim da su ustrajni u tome da žele nastaviti s misijom i dalje raditi s obukom. I druge oružane snage su tu, drugih zemalja, njima se događalo puno češče nego nama", rekao je Siniša Majdak, bivši pripadnik HV-a.

U nizu napada diljem Afganistana samo je danas poginulo više od 30 ljudi. Tragični događaji - spadaju u rizike njihovog poziva specijalaca.

"U svakom trenu moraš biti oprezan kad si vani gdje su zaštićene zone, kuće, kamp, hotel... Vrlo oprezan - moraš gledati na sve strane, nitko to ne može predvidjeti", objašnjava Majdak.

Brutalna zasjeda i akcija talibana - bila je isplanirana. Hrvati nisu bili cilj - uvjereni su hrvatski zapovjednici.

Brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OSRH kaže da su prema svim saznanjima poštivana sva pravila.

Brigadni general Tuškan kaže - osim što su bili zaštićeni, imali su opremu propisanu za taj stupanj spremnosti.

Sasvim sigurno od strane napadača, međutim, mislim da nikako hrvatske snage nisu bile meta, nego su bile meta koalicijske snage. Mjesto je pogodno za takav tip zadaće", kaže Tuškan.

Dok se čekaju se službeni rezultati istrage, u Ministarstvu obrane demantiraju navode da nisu smjeli objaviti klasificirane NATO podatke o napadu.

Krističević: Ništa nismo objavili nepotrebno

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u četvrtak da je Hrvatska objavila samo ono što je bilo potrebno te da ništa nije objavljeno nepotrebno u slučaju stradanja dvojice hrvatskih vojnika i pogibije Josipa Briškog u Afganistanu.

Ministar je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara o slučaju objavljivanja navodno neklasificirane fotografije iz Afganistana. "Što se tiče fotografije, razgovarao sam sa zapovjednikom generalom Muellerom, no on mi nije ništa rekao o fotografiji", isrtaknuo je Krstučević dodavši kako ne zna otkud novinarima informacija o navodno spornoj fotografiji.

Vodili smo računa o sigurnosti i informirali hrvatsku javnost o događaju, rekao je Krstičević dodavši kako je glavni zapovjednik NATO-a izrazio potporu Hrvatskoj i Hrvatskoj vojsci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno HDZ-u štete afere, već šesti mjesec klize prema dolje, SDP u plusu, Živi zid je potonuo Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) - 5 Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) - 5 Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) - 3 Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) - 3 Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) - 4 Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) - 4 +1 Rezultati Crobarometra za srpanj (Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska HDZ-u štete afere, već šesti mjesec klize prema dolje, SDP u plusu, Živi zid je potonuo 1/7 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene