Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLAZE NA OBUKU ZA F-16 U IZRAEL

Bez njih nema letenja: "Piloti ne mogu bez nas, mi ne možemo bez njih"

Hrvatski tehničari na obuci u Izraelu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hrvatski tehničari na obuci u Izraelu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatski tehničari na obuci u Izraelu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatski tehničari na obuci u Izraelu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski tehničari na obuci u Izraelu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatski tehničari na obuci u Izraelu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski tehničari na obuci u Izraelu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatski tehničari na obuci u Izraelu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatski tehničari na obuci u Izraelu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Prije nego što avioni stignu iz Izraela u Hrvatsku, iz Hrvatske u Izrael - otići će naši tehničari na obuku.

U njihovim rukama - nije samo borbeni avion, već i sigurnost pilota. "To je timski rad, oni ne mogu bez nas, mi ne možemo bez njih, nemamo što raditi ako oni ne lete. Oni neće letjeti ako mi ne radimo, uigrani smo tim. To je isto kao i doktor i medicinska sestra - isto su sestre u sjeni doktora", rekao je Miroslav Gregurinčić, zapovjednik desetine oružara u EBA.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Kirurški precizni sada će morati biti i na izraelskom F16. Jer neće učiti samo piloti. S 29-godišnjom Magdalenom Ištuk - put Izraela odlazi 40-ak tehničara.

"Ostat ćemo ondje između šest i deset mjeseci, dugačak je to period, ali očekuje nas puno toga, ali dobro je da nas upravo njihovo zrakoplovstvo obučava. Dobit ćemo znanja iz prve ruke. Radit će se na tehnici i avionima koje ćemo dobiti", rekla je natporučnica Ištuk.

Matijas Pušić se već vidi na popisu "izraelskih putnika". Iza njega nije samo praksa, već i nekoliko mjeseci dodatnih tečajeva.

"Teže je, teže, jako je teško, tko nije učio engleski trebat će se jako dobro potruditi da sjedne u klupu i nauči specifične stvari. I da budeš majstor u svom poslu, jer krećeš od nule", kaže Pušić.

Da njihov posao ne trpi greške - itekako dobro zna. "Sve se provjerava dva puta", rekao je zrakoplovni tehničar Matijas Pušić.

U hangaru u kojem brinu za ispravnost vojnih zrakoplova - prije i poslije leta - žensko oko nadzire sve radove.

"Ne volim se isticati kao šefica, više volim biti dio ekipe, ali nisam ta koja šarafi, iako bi nekad vrlo rado papire zamijenila šarafcigerom", kaže Ištuk.

Miroslav Gregurinčić, zapovjednik oružara EBA-e sve o naoružanju ima u malom prstu. No, nakon gotovo dva desetljeća s MIG-ovima - čeka ga nova školica. "Nije lego kockica, ali što više rada, više i iskustva i znanje se stječe", kaže on.

Rade za plaću od 5 do 10 tisuća kuna. Njihovo zanimanje nije među privlačnijima. 20-ak mladića i djevojaka godišnje se upiše u zrakoplovnu školu. Upravo na njih računaju kada u mirovinu odu najiskusniji tehničari bez kojih nema niti jednog leta. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene