Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ograničeni resursi

Zagrebački liječnici su broj jedan u svijetu: Mogli bi i bolje, ali nedostaje opreme

U svjetskom vrhu po transplatacijama (Foto: Dnevnik.hr) - 1
U svjetskom vrhu po transplatacijama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U svjetskom vrhu po transplatacijama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U svjetskom vrhu po transplatacijama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr U svjetskom vrhu po transplatacijama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U svjetskom vrhu po transplatacijama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 U svjetskom vrhu po transplatacijama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Malena Rita, čiju životnu priču posljednjih dana prati cijela Hrvatska, veliki je uspjeh za liječnike KBC-a Zagreb.

Transplantaciju srca rade od 1988. godine i do sada su spasili mnoge živote, ali kako kažu, njihov bi doprinos mogao biti i veći kad bi imali svu potrebnu opremu. Četverogodišnja Rita kojoj je u subotu transplantirano srce u KBC-u Zagreb, stabilno je i osjeća se dobro. Liječnici su zadovoljni trenutačnim stanjem.

Pročitajte i ovo Ilija, Transplantacija srca u KB Dubrava Uspjeh hrvatskih liječnika Ilija jučer u KB-u Dubrava dobio novo srce: "Izgleda dobro i oporavio sam se. Ja sam strah izgubio" PR Rita - torba za mame 4 razloga zašto svi roditelji obožavaju ovaj ruksak

''Ona ide apsolutno u pozitivnom smjeru, vrlo lijepo se oporavlja, tako da smo zadovoljni no zahtijevat će još neko vrijeme u jedinici intenzivnog liječenja s obzirom na stanje u kojem je bila prije operacije'', pojasnila je Višnja Ivančan, voditeljica odjela za anesteziologiju i intenzivno liječenje.

KBC Rebro obavi oko 20 transplantacija srca na godinu. Do sada su transplantirali 150 organa u djece - srce, jetra, bubrege.

''Zahvaljujući tim naporima Hrvatska je ili prva ili druga u svijetu po transplantaciji srca na milijun stanovnika što je ogroman uspjeh za ovako malu zemlju s ograničenim resursima'', rekao je Davor Miličić, akademik.

To je dokaz da se izvrsnost može razvijati i kod nas. Zagrebački liječnici su broj jedan u svijetu, iako nemaju najbolju opremu - ipak uspijevaju.

''Treba nam jedan ultrazvuk aparat da ne moramo posuđivati, da ne moramo čekati kada će biti koji slobodan jer svi rade, da možemo napraviti ponekad na brzinu ultrazvuk i orijentirati se. A danas rad kardionalnog anesteziologa je nezamisliv bez ultrazvuka kako kod nas tako i u svijetu'', dodaje Ivančanin.

Ritina priča je na dobrom putu da dobije sretan završetak. A u ovom trenutku malo srce traži još jedna djevojčica slične dobi.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene