Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOŠTAO 6,2 MILIJARDE DOLARA

"George Bush" dolazi u Split: Golemi vojni brod na nuklearni pogon uplovit će u luku Dioklecijanova grada

Aktualno Galerija Američki nosač u Jadranu - 5 Američki nosač u Jadranu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Američki nosač u Jadranu - 2 Američki nosač u Jadranu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Američki nosač u Jadranu - 3 Američki nosač u Jadranu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Američki nosač u Jadranu - 4 Američki nosač u Jadranu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Američki nosač u Jadranu - 1 Galerija 1/8 >>
U Split će uskoro uploviti golemi vojni brod na nuklearni pogon. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov otkrila je gdje će to učiniti i što će kod nas raditi.

U Hrvatsku stiže "George Bush". Divovski nosač zrakoplova koji plovi na nuklearni pogon usidrit će se u idućih nekoliko dana u splitskoj gradskoj luci. Sve se još čuva u tajnosti. Američki gosti koji predvode veliku vojnu vježbu NATO-a u blizini talijanske obale čekali su na dozvolu Vlade RH kako bi mogli u Jadran.

"Notom se tražilo odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda u unutarnje morske vode RH u studenom ove godine. Radi se o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu mornarice SAD-a", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Zbog veličine da nazivaju i plutajućim otokom. Naoružana čelična grdosija duga je 333 metra. Posada broji više od 3,5 tisuće ljudi, poput naše Vela Luke. No, mogu ih primiti i dvostruko više. S nosača polijeće i slijeće oko 90 zrakoplova i helikoptera. Dovršen je 2009. godine i koštao je čak 6,2 milijarde dolara.

Gorivo koje imaju u reaktorima dostatno im je za 20 godina rada, a ima skladišta s namirnicama za najmanje tri mjeseca plovidbe. Koliko će provesti u hrvatskim vodama, neće reći ni gosti ni domaćini.

Pročitajte i ovo Rast kamatnih stopa OČEKIVANI POTEZ Borba protiv inflacije: Što će za građane značiti najavljeno povećanje kamatnih stopa Europske središnje banke?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nove trzavice MORH ekspresno uzvratio: "Kaos koji radi više od godinu dana predsjednik pokušava prikriti lažima"

Vojnog analitičara Ivicu Mandića ne iznenađuje dolazak saveznika zračnih, ali i pomorskih snaga. U jeku rata u Ukrajini jasna je to poruka i to ne samo Rusiji

"Poruka je to građanima, kako Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Italije, Albanije: 'Mi smo tu zbog vas i postupit ćemo kako je predsjednik Joe Biden rekao i braniti svaki centimetar vojnog saveza.'", rekao je Mandić.

Nisu ovo prvi američki mornari koji će moći predahnuti od vojnih vježbi, ali i imati priliku izići iz 'utrobe nosača' i prošetati Dioklecijanovim gradom. Drugi je ovo put da dolaze ove godine. U veljači im je bio i Harry Truman.

"Posada je dobrodošla i kao turistički gosti troše nemilice jer ne znaju koliko će dana biti. Brod isplovi nenajavljeno. Radi se o jednom predahu u intenzivnoj aktivnosti", rekao je Mandić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene