Mario Banožić
Mario Banožić Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Na još jednu strelicu upučenu s Pantovčaka Ministarstvo obrane (MORH) odgovorilo je priopćenjem u kojem pozivaju predsjednika Zorana Milanovića na korištenje primjerenog diskursa u javnom prostoru.


"Ministarstvo obrane odradilo je sve što je bilo potrebno za dodjelu činova poručnika/poručnice za kadete 15. i 16. naraštaja Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje Kadetske bojne Pukovnik Predrag Matanović", poručuju iz MORH-a nakon što je Ured predsjednika objavio kako je predsjednik Zoran Milanović danas na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" trebao dodijeliti činove poručnika kadetima, ali to nije mogao jer je svečana dodjela otkazana zbog, tvrde iz Ureda predsjednika, ministra obrane.

"Popis kadeta koji su diplomirali, Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman dostavilo je u Ministarstvo obrane 12. listopada 2022., bez potrebne dokumentacije za prijam u službu i dodjelu prvog časničkog čina.

Nadležna uprava Ministarstva obrane zatražila je potrebnu dokumentaciju od Hrvatskoga vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman, koja je Ministarstvu obrane dostavljena 20. listopada 2022. Bez te dokumentacije nije moguć prijam u djelatnu vojnu službu, koji je za kadete predviđen 1. studenoga 2022.

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske Iz Ureda predsjednika oštro o Banožiću: "Ovakav ministrov nerad i bezobrazluk potvrđuje da nije dostojan biti ministar obrane"

Naglašavamo da Ministarstvo obrane nije sudjelovalo u kreiranju datuma svečanosti dodjele činova za kadete te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske nije izvijestio ministra obrane o planiranom datumu svečanosti. Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman svečanost je planiralo prije nego što je dobilo potrebnu dokumentaciju vezanu uz činove i prijam u službu kadeta", piše u odgovoru MORH-a, naslovljenog "Predsjednik Republike kaos koji radi više od godinu dana pokušava prikriti lažima".

Poručuju i kako predsjednik svojim postupcima pokazuje koliko mu je stalo do vojnika.

"U posljednjih godinu dana većinu događaja kroz zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske kreira Ured predsjednika Republike Hrvatske, koji dolazak na neke od tih događaja u posljednji trenutak otkazuje poput Dana Vojne policije, dodjele prvih časničkih činova kadetima, svečane prisege ročnicima na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Milanovićevi međunarodni susreti - 4 Milanovićevi međunarodni susreti: "U diplomatskom protokolu uvijek se gleda tko je na kojoj razini"

Koliko cijeni vojnike i brine o njima Predsjednik Republike Hrvatske tijekom godine pokazivao je i kroz korištenje Hrvatske vojske u dnevno političke svrhe. Time nastoji prikriti svu štetu koju svojim porukama i potezima nanosi interesima Republike Hrvatske, hrvatskih vojnika i hrvatskih branitelja.

Ministarstvo obrane poziva Predsjednika Republike Hrvatske na korištenje primjerenog diskursa u javnom prostoru, kao i postupanja u skladu s Ustavom i zakonom", piše u priopćenju Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju