Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Nije bilo propusta sustava"

Stručnjakinja o pet suicida u manje od dva mjeseca u Oružanim snagama: "Ovo će izazvati nove mjere, treba vidjeti što se zaista dogodilo"

U manje od dva mjeseca petero pripadnika Oružanih snaga oduzelo si je život. Znatno je to povećanje u odnosu na prethodne godine, no MORH tvrdi kako sustav - nije zakazao.

Od ročnih vojnika, onih pod ugovorom te dočasnici i časnici. Tragedije su se zaredale u manje od dva mjeseca. Oduzeli su si život izvan službe.

Pročitajte i ovo Hrvatska vojska, ilustracija baza NATO-a Hrvatski vojnici u Litvi posebno se ističu izgledom: Ovo su stroga pravila koja moraju slijediti Slika nije dostupna od 1. lipnja Ministar Krstičević hrvatskim vojnicima povećao naknade za rad, evo koliko sada iznose

Svaki suicid ima dvije grupe faktora. Prvi je predispozicija, temeljna sklonost, a drugi okidač uzrokovan velikim stresom ili strahom.

Vojska je doista jedno od visoko-stresnih zanimanja, a kako je moguće da nitko nije uočio da je vrijeme za alarm na uzbunu da se ovakve tragedije spriječe, doznaje reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak u razgovoru s vojnom psihologinjom Marcelom Kovačić Tomac.

"Od samog ulaza u sustav, vojnici su podvrgnuti redovnim provjerama svake tri godine, koje uključuju redovan liječnički i psihologijski pregled i izvanredno - za školovanje, za uključivanje u misije... Dakle, ne može se reći da vojnici nisu nadgledani i da nema sustava provjere", kazala je Kovačić Tomac.

"S druge strani i zapovjednici su educirani da znaju prepoznati neprilagođene oblike ponašanja, da mogu i znaju odreagirati", dodala je Kovačić Tomac.

Navodi da o individualnim slučajevima teško može govoriti.

"Ono što znam i što je danas rečeno - istrage su pokazale da nije bilo propusta od strane nas, kao sustava. Napravljeno je što je trebalo biti napravljeno. Nažalost, tragedije se događaju", istaknula je Kovačić Tomac.

Minimalno jedna provjera u tri godine

Kovačić Tomac kaže da je minimalno jedna provjera vojnika u tri godine. 

"Relativno nedavno za obične vojnike, za djelatne vojne osobe su bile od pet godina, dakle, skraćeno je na tri godine. Za neke posebne grupe, koje su više izložene stresu se radi i češće. To su, recimo, piloti ili pirotehničari", navela je Kovačić Tomac.

"Postoji prije upućivanja na školovanje, upućivanja na misiju, po povratku iz misije gdje sudjeluje veliki broj pripadnika Oružanih snaga tako da su oni, u principu, unutar te tri godine sasvim sigurno barem još jednom psihologijski pregledani", dodala je.

"Vojska ima poseban stručni pristup,  ja sam časnik za vojnu psihologiju. Vojnik sam i vojni psiholog, to je kombinacija te dvije stvari i samim time možemo našim vojnicima pružiti maksimum", istaknula je Kovačić Tomac.

"Većina nas je osposobljena da možemo do određene mjere upravljati i vojnim sustavom, čisto vojnički i zapovjednički, ali velika većina nas stječe iskustvo vojnog znanja i spaja to sa strukom", objasnila je.

O tome hoće li ovi suicidi izazvati unošenje dodatnih mjera u sustav kaže da - hoće.

"Sigurno će izazvati neke mjere. Pet suicida u ovoj godini i po nekakvim statistikama je dosta. Sigurno će izazvati, trebamo vidjeti što se dogodilo i kako prevenirati slične stvari", zaključila je Kovačić Tomac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene