Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUTIN ODRŽAO GOVOR

Parada u Moskvi: Predsjedniku Rusije stigla šačica predsjednika država, Kremlj strahuje od jedne stvari

Aktualno Galerija Ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom vojne parade u Moskvi Ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom vojne parade u Moskvi Foto: Reuters Dan pobjede u Rusiji - 1 Dan pobjede u Rusiji - 1 Foto: Afp +0 Dan pobjede u Rusiji - 2 Galerija 1/3 >>
Tisuće vojnika ponosno su marširale u vojnoj paradi moskovskim Crvenim trgom. Rusija je proslavila slavi obljetnicu pobjede Sovjetskog Saveza nad fašizmom, najvažniji državni praznik. Iako su poruke Vladimira Putina prema Zapadu ostale iste, demonstracija vojne sile – nešto je skromnija.

Rusija je Dan pobjede u utorak obilježila vojnom paradom u Moskvi. Zbog sigurnosnih razloga, kako je ranije najavljeno iz Kremlja, izostao je tradicionalni spektakl s preletima vojnih aviona, a manje je trupa paradiralo Crvenim trgom.

Kremlj je priopćio kako se radi o predostrožnosti nakon niza nedavnih sigurnosnih incidenata. Navode i da postoji moguća opasnost od terorističkog napada.

Također, većinu godina Kremlj je dozvoljavao stranim medijima pristup na Crveni trg. Ove godine nije objavljena akreditacijska lista.

Putin u govoru optužio Zapad za izazivanje sukoba

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor. Čestitao je zapovjednicima ruske "specijalne vojne operacije" i rekao da vjeruje u pobjedu.

"Danas se civilizacija ponovno nalazi na ključnoj prekretnici. Protiv naše domovine ponovno se poveo pravi rat, ali mi smo uzvratili protiv međunarodnog terorizma. Također ćemo zaštititi narod Donbasa i osigurati našu sigurnost. Za nas, za Rusiju, nema neprijateljskih naroda", rekao je Putin

"Dan pobjede je proslava u čast djedova naših očeva koji su se borili za domovinu", rekao je Putin okupljenima. "Oni su spasili svijet od nacizma. A danas je svijet ponovno na vidiku", dodao je i istaknuo da se Rusija bori protiv međunarodnog nacizma.

"Njihov cilj jedino je vidjeti pad naše zemlje", rekao je Putin na ceremoniji kojom se obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Obraćajući se okupljenima na Crvenom trgu, Putin je kazao da je pravi rat onaj protiv njihove domovine.

Dodao je da Rusija želi "mirnu budućnost" te optužio Zapad da sije "mržnju i rusofobiju". Ruski je predsjednik u govoru poručio i da je svijet ponovno na prekretnici.

"Branit ćemo građane. Bilo kakva ideologija nadmoći nije prihvatljiva Moskvi", naveo je Putin i optužio "zapadne elite i globaliste za izazivanje sukoba".

"Uništavaju obiteljske tradicionalne vrijednosti", navodi i kaže da su zapadne nacije "zaboravile tko je uništio to zlo, tko je branio svoju domovinu, tko je oslobodio narode Europe".

Optužio je druge zemlje da pokušavaju "izbrisati sjećanje na prave heroje" uništavanjem spomenika sovjetskim borcima i generalima te da "stvaraju pravi kult nacizma".

"Pokušavali su poništiti rezultate Drugog svjetskog rata i destabilizirati sustav međunarodne sigurnosti i međunarodnog prava", rekao je Putin.

Održana minuta šutnje

Putin je nastavio govor nakon minute šutnje. "Idemo stopama naših predaka", rekao je. "Ponosni smo na sudionike specijalne vojne operacije, one koji se bore na prvoj crti i spašavaju ranjene", dodao je Putin.

"Budućnost naše države i našeg naroda ovisi o vama i vi se borite za Rusiju", rekao je. Ukrajinski narod nazvao je "taocima državnog udara" i zapadnih ambicija.

Dodaje da obitelji i prijatelji vojnika stoje iza njih i siguran je da osjećaju njihovu "beskonačnu ljubav". "Cijela se zemlja okupila da podrži naše heroje, svi žele pomoći, svi se mole za vas", istaknuo je.

"Želimo dobrodošlicu svima vama, pozdravljamo svakoga tko se bori za Rusiju, svakoga tko izvršava svoju vojnu dužnost. Tijekom Velikog domovinskog rata naši su preci dokazali da nema ništa jače od naše ljubavi prema domovini, prema Rusiji, prema našoj vojsci, prema pobjedi", rekao je Putin, a nakon njegova govora čula se ruska himna i pucanje plotuna.

Nema parada u gradovima

Odnedavno je tradicija postala i parada Rusa koji su hodali ulicama svojih gradova držeći plakate predaka koji su se borili i umrli u Drugom svjetskom ratu ili, kako ga Rusija naziva - Velikom domovinskom ratu.

Ove godine takve parade neće se održati zbog mogućnosti da bi se na plakatima mogla pojaviti lica poginulih u Ukrajini. Kremlj prizor tisuća mladića koji su poginuli u ratu s Ukrajinom želi izbjeći pod svaku cijenu, Piše Sky News.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusi lansirali 15 krstarećih projektila na Kijev, Ukrajinci granatirali Belgorod

Rusija skriva podatke o tome koliko je vojnika poslala u Ukrajinu i koliko ih je ranjeno i poginulo u borbama. Ove godine Dan pobjede obilježen je skromnom proslavom i otkazivanjem parada u 22 grada.

Uspio prikupiti regionalne predsjednike

Vladimir Putin uspio je u zadnji čas prikupiti regionalne predsjednike za tu priliku, većinom iz središnje Azije. Predsjednici i premijeri sedam zemalja koje su nekad bile dio Sovjetskog Saveza pozvani su da mu se pridruže, piše RT.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže poštovanje Ukrajina opet kritizira Njemačku, ovoga puta zbog starih razloga: "Fokus je gotovo uvijek na Rusiji..."

Stigli su predsjednik Kirgistana, Sadyr Zhaparov, kazahstanski predsjednik Kasymzhomart Tokayev, armenski premijer Nikol Pashinyan, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko i predsjednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene