Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor mržnje

Vodički SDP najavio tužbu zbog komentara "A što te nije uspio zapaliti kao Jovana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reakcija na pismo dopredsjednika vodičkog SDP-a Josipa Zanze o paušalnom porezu za iznajmljivače, objavljenom na portalu Infovodice.com, izazvala je veliko negodovanje šefa vodičkog SDP-a, ali i predsjednika vijeća te gradonačelnice. U navedenoj reakciji, tvrde iz SDP-a, neimenovani bivši gradski vijećnik koristio je govor mržnje i poziv na javni linč.

Marko Udovičić, predsjednik vodičkog SDP-a i gradski vijećnik, reagirao je na komentar ispod teksta svojeg stranačkoga kolege na portalu Infovodice.com, svojim priopćenjem te najavio da će o svemu obavijestiti i nadležne institucije. Udovičić kaže da bivšeg vijećnika koji je objavio uvredljiv komentar nije namjerno imenovao, kako "svojim istupom ne bi doveo počinitelja, kao i obitelj počinitelja u situaciju nekakvog revanšizma".

Pročitajte i ovo Jura Stublić Sluša ga i HDZ Otkriveno koliko je SDP platio Juri Stubliću za korištenje hita Rijeke pravde Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavljanje u zagrebu "Kada dobijemo povjerenje građana, Hrvatska više neće biti ista": Koalicija Rijeke pravde predstavila svoj program

Komentar koji je Josipu Zanzi upućen vezan je za lokalni običaj u vrijeme maškara, odnosno paljenje poklada Jovana Dangubića.

Udovičićevo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Prije dva dana je na facebook stranici portala 'infovodice' podijeljena stručna analiza našeg sumještanina, dugogodišnjeg malog iznajmljivača, magistra ekonomskih znanosti i dopredsjednika SDP-a grada Vodica, a u okviru javnog savjetovanja vezanim na visinu paušala u turizmu.

Nažalost, bivši vijećnik u vijeću grada Vodica, te osoba koja je i na ovim lokalnim bila visoko pozicionirana na listi stranke koja i danas sudjeluje u radu gradskog vijeća, sebi je uzeo za pravo da na krajnje neprimjeren način komentira navedeni tekst, te je u drugoj rečenici izjavio; 'A šta te nije uspija zapaliti ka Jovana.'

Dovođenje u istu rečenicu paljenja nekoga na lomači, s tim da se 'jovan' pali na trgu uz svojevrsni linč, a još pri tome aludirajući na osobe druge nacionalne manjine, za nas predstavlja govor mržnje, te svojevrsni poziv na linč.

Jučer sam na aktualnom satu izložio ovaj nemili događaj, te sam zatražio javnu osudu takvog ponašanja od strane gradskog vijeća kao i od Gradonačelnice. Također od stranke čiji je član također tražimo osudu i sankcije zbog ovog nemilog čina. Predsjednik vijeća i gradonačelnica su osudili navedeni čin, a od predstavnika njegove stranke očekujemo isto.

Za mene kao predsjednika SDP-a grada Vodica to predstavlja napad na sve nas koji drugačije vide stvari, te koji imaju drugačije mišljenje, boju kože ili su pripadnici neke nacionalne manjine, a to neću dozvoliti!

Također s obzirom da je dotični obavljao i obavlja građevinske poslove za Grad Vodice, tražim da se primjene restriktivne mjere zakona o javnoj nabavi, te da se onima koji šire govor mržnje onemogući sudjelovanje u poslovima koji se financiraju od javnog novca.

O ovom incidentu izvjestit ćemo i nadležne institucije, jer smatram da je svojim komentarom počinio više kaznenih djela, a između ostalog i članka 325. KZ-a, Javno poticanje na nasilje i mržnju.

Još žalosnije je da se ovo dogodilo na datum kad se obilježava dan sjećanja na žrtve holokausta. Vrijeme je reći stop fašizmu, koji se nažalost i ovakvim primjerima vraća u naše društvo.

Namjerno u tekstu nisam iznosio imena iz razloga da svojim istupom ne bi doveo počinitelja, kao i obitelj počinitelja u situaciju nekakvog revanšizma, iako je njegov postupak za apsolutnu i nedvosmislenu osudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene