Marko Udovičić (Foto: Arhiva/Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Marko Udovičić (Foto: Arhiva/Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Arhiva/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Reakcija na pismo dopredsjednika vodičkog SDP-a Josipa Zanze o paušalnom porezu za iznajmljivače, objavljenom na portalu Infovodice.com, izazvala je veliko negodovanje šefa vodičkog SDP-a, ali i predsjednika vijeća te gradonačelnice. U navedenoj reakciji, tvrde iz SDP-a, neimenovani bivši gradski vijećnik koristio je govor mržnje i poziv na javni linč.


Marko Udovičić, predsjednik vodičkog SDP-a i gradski vijećnik, reagirao je na komentar ispod teksta svojeg stranačkoga kolege na portalu Infovodice.com, svojim priopćenjem te najavio da će o svemu obavijestiti i nadležne institucije. Udovičić kaže da bivšeg vijećnika koji je objavio uvredljiv komentar nije namjerno imenovao, kako "svojim istupom ne bi doveo počinitelja, kao i obitelj počinitelja u situaciju nekakvog revanšizma".

Vezani članci Joško Klisović, kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović na Jakuševcu najavio: "Oslobodit ćemo grad od kanti i kontejnera" Zoran Milanović i Kristina Ikić Baniček - 1 Gradonačelnica Siska zaboravila da ju snimaju pa Milanoviću iznijela super plan: "Bilo bi zgodno da konstatiramo da se ništa nije desilo..."

Komentar koji je Josipu Zanzi upućen vezan je za lokalni običaj u vrijeme maškara, odnosno paljenje poklada Jovana Dangubića.

Udovičićevo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Prije dva dana je na facebook stranici portala 'infovodice' podijeljena stručna analiza našeg sumještanina, dugogodišnjeg malog iznajmljivača, magistra ekonomskih znanosti i dopredsjednika SDP-a grada Vodica, a u okviru javnog savjetovanja vezanim na visinu paušala u turizmu.

Nažalost, bivši vijećnik u vijeću grada Vodica, te osoba koja je i na ovim lokalnim bila visoko pozicionirana na listi stranke koja i danas sudjeluje u radu gradskog vijeća, sebi je uzeo za pravo da na krajnje neprimjeren način komentira navedeni tekst, te je u drugoj rečenici izjavio; 'A šta te nije uspija zapaliti ka Jovana.'

Dovođenje u istu rečenicu paljenja nekoga na lomači, s tim da se 'jovan' pali na trgu uz svojevrsni linč, a još pri tome aludirajući na osobe druge nacionalne manjine, za nas predstavlja govor mržnje, te svojevrsni poziv na linč.

Jučer sam na aktualnom satu izložio ovaj nemili događaj, te sam zatražio javnu osudu takvog ponašanja od strane gradskog vijeća kao i od Gradonačelnice. Također od stranke čiji je član također tražimo osudu i sankcije zbog ovog nemilog čina. Predsjednik vijeća i gradonačelnica su osudili navedeni čin, a od predstavnika njegove stranke očekujemo isto.

Za mene kao predsjednika SDP-a grada Vodica to predstavlja napad na sve nas koji drugačije vide stvari, te koji imaju drugačije mišljenje, boju kože ili su pripadnici neke nacionalne manjine, a to neću dozvoliti!

Također s obzirom da je dotični obavljao i obavlja građevinske poslove za Grad Vodice, tražim da se primjene restriktivne mjere zakona o javnoj nabavi, te da se onima koji šire govor mržnje onemogući sudjelovanje u poslovima koji se financiraju od javnog novca.

O ovom incidentu izvjestit ćemo i nadležne institucije, jer smatram da je svojim komentarom počinio više kaznenih djela, a između ostalog i članka 325. KZ-a, Javno poticanje na nasilje i mržnju.

Još žalosnije je da se ovo dogodilo na datum kad se obilježava dan sjećanja na žrtve holokausta. Vrijeme je reći stop fašizmu, koji se nažalost i ovakvim primjerima vraća u naše društvo.

Namjerno u tekstu nisam iznosio imena iz razloga da svojim istupom ne bi doveo počinitelja, kao i obitelj počinitelja u situaciju nekakvog revanšizma, iako je njegov postupak za apsolutnu i nedvosmislenu osudu.