Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kako je mogao dobiti državljanstvo?'

Vlasti BiH i dalje nastavljaju proces izručenja Glavaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Bosne i Hercegovine nastavljaju ekstradicijski postupak u slučaju Branimira Glavaša po zahtjevu Hrvatske a uz to se obavljaju i sve potrebne provjere o okolnostima pod kojima je taj bjegunac od pravde dobio bosanskohercegovačko državljanstvo, rekao je danas glavni tužitelj tužiteljstva BiH Milorad Barašin.

Gostujući u političkom magazinu '60 minuta' TV-a Federacije BiH (FTV) Barašin je kazao kako je osobno od ministarstva civilnih poslova BiH preuzeo Glavašev predmet te kako ministarstvo unutarnjih poslova FBiH u suradnji s agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) nastavlja s provjerama svih okolnosti i dokumenata koji su poslužili Glavašu za stjecanje bosanskohercegovačkog državljanstva.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

'Ono što sam ja potencirao je pitanje kako je moguće da neka osoba po tako kratkom postupku stekne državljanstvo BiH i kako je moguće da ga po ekspresnom postupku dobije osoba nepravomoćno osuđena za ratni zločin', izjavio je glavni bosanskohercegovački tužitelj podsjećajući kako je to u redovitim okolnostima postupak koji traje dugo jer zahtjeva brojne provjere, uključujući i one obavještajne.

Glavašev slučaj ukazao na brojne nelogičnosti dodjele državljanstva BiH

Barašin nije želio nagađati tko bi mogao biti odgovoran za dodjelu državljanstva Glavašu po ubrzanom postupku i bez potrebnih provjera no potvrdio je kako će svaka takva osoba biti suočena sa zakonskim posljedicama. Barašin je kazao kako mu je Glavašev slučaj ukazao da postoje brojne nelogičnosti u zakonodavnoj proceduri dodjele državljanstva BiH.

Glavni tužitelj tužiteljstva BiH ponovo se založio za potpisivanje bilateralnih ili multilateralnih sporazuma kojima bi se uredio odnos prema osumnjičenima određenih kaznenih djela a sprije svega osiguralo da pravomoćno osuđeni izdržavaju kaznu i ako su na teritoriju druge države. Podsjetio je kako je to i preporuka Europske komisije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene