Na odmor u Hrvatsku zaputili su se naši prvi i stari gosti – Česi. Ovoga puta ne avionom ili osobnim automobilom, već vlakom. Za prvu rutu sve su karte rasprodane.

Galerija Vlak za odmor - 1 Vlak za odmor - 2 +0 Željeznička postaja u Pragu

Na željezničkoj stanici u Pragu sve je vrvjelo od ljudi, prtljage i veselja. Česi odlaze na odmor u Hrvatsku specijalnim vlakom nazvanim "Vlak za odmor". Iz Praga je krenuo u utorak navečer, a u Rijeku stiže danas.

Vezani članci Vit Rakusan Češka vraća provjere na granici: "Ovakvo nešto još nismo vidjeli" Danilo Latin Hrvatski ribari nakon snimki meduza na talijanskoj strani Jadrana: "U proteklih mjesec dana mi gotovo da ih nismo uočili"

''Ovaj prvi noćni vlak vrlo je komforan za putovanje. I 30.000 prodanih karata je nešto fantastično. Nisam ni sanjala da će tako biti kad smo počeli dogovarati ovaj projekt'', rekla je Ljiljana Pancirov, češka veleposlanica u Hrvatskoj.

Naša je obala jedna od najpopularnijih destinacija za češke turiste. Jadran često nazivaju ''naše more'', a više od 800.000 Čeha prošle je godine odmor provelo u Hrvatskoj te su sveukupno ostvarili 54 milijuna noćenja.

"Više sam puta dolazio automobilom, i  na odmor i na poslovna putovanja. Vidim da je vlak iznimno udoban, a ovakvo putovanje je ujedno i mala avantura. Sviđa mi se ovaj novi način na koji ću doći do mora'', rekao je turist Jan Vrana.

"Vraćamo se u osamdesete, kad smo odmor proveli u Hrvatskoj, tada Jugoslaviji. Kampirali smo s našim roditeljima i malom djecom i jako nam se dopalo", rekla je turistica Jana Fryboa.

Hrvati i Česi imaju dugu turističku povijest. U 19. stoljeću Česi su počeli dolaziti na Jadran u sklopu zajedničke države – Austro-Ugarske. Osim lijepe obale, sviđao im je se osjećaj slavenske uzajamnosti koju su dijelili s Hrvatima.

Do početka Prvog svjetskog rata otvarali su hotele i pansione u Istri, primorju i u Dalmaciji. Kraj Drugog svjetskog rata donio je nove okolnosti pa se Česi uz strogu kontrolu i u skromnim uvjetima na Jadran vraćaju sredinom 1950-ih. Tada je u bivšoj državi prema njima stvaran negativni stereotip koji je nestao padom Berlinskoga zida, proširenjem Europske unije i strelovitim ekonomskim usponom Češke.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju