Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ublažili su mjere

Dolaze na naše more, a zabilježili rekordnih 127 slučajeva zaraze – to je najveći porast u dva mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češka je u srijedu zabilježila rekordnih 127 slučajeva zaraze koronavirusom, objavile su vlasti u četvrtak, što je najveći broj u dva mjeseca dok država ublažava restriktivne mjere.

Češka, zemlja s 10,7 milijuna stanovnika, u četvrtak ima gotovo 11 tisuća oboljelih. Dosad se oporavilo 7,5 tisuća ljudi, a preminulo je njih 344.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvan kontrole Epidemija toliko eskalirala da se građanima ispričao i sam premijer: "Žao mi je što će mjere toliko utjecati na vaše živote. Ovo nisam mogao zamisliti" Slika nije dostupna Virus se rapidno širi Češka zbog velikog rasta broja zaraženih zatvara kazališta i kina, nije isključena ni karantena. U Ukrajini u jednom danu umrlo više od 100 osoba

Češka vlada bila je među prvima koja je sredinom ožujka odlučila zatvoriti škole, granice i trgovine prije ijednog smrtnog slučaja od bolesti COVID-19.

Postupno je ukinuta većina restriktivnih mjera, osim obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, ograničenja radnog vremena kafića i većih kulturnih događaja, a vlasti su najavile da će se u budućnosti oslanjati na lokalne karantene, praćenje kontakata i testiranje umjesto na zatvaranje cijele države.

Od ovog tjedna okupljanja smiju imati do tisuću posjetitelja. Zeleno svjetlo dobili su i sajmovi s do 5 tisuća posjetitelja, a restrikcije broja posjetitelja ukinute su za bazene, zoološke vrtove, muzeje i dvorce.

No broj zaraženih u srijedu najveći je od 21. travnja, kada su bila 133 slučaja. Češka je prošli tjedan imala više od stotinu novozaraženih tri dana zaredom, također prvi put od sredine ožujka. Zaraza se posljednjih dana najviše širi u sjeveroistočnoj regiji Ostrava, gdje je izbila među rudarima, kao i u Pragu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene