Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVJERENICA VLADE PREUZELA DUBROVNIK

Vlahušić: "Ponovno ću se kandidirati ako Ustavni sud sruši Zakon o lokalnim izborima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o lokalnim izborima Vlahušića priječi u novom kandidiranju zbog pravomoćne presude u aferi Šipan. Povjerenica Vlade imenovana je prošli četvrtak jer do kraja 2016. godine nije izglasan Proračun Grada Dubrovnika za 2017. godinu.

Povjerenica Vlade za Dubrovnik Nada Medović rekla je u ponedjeljak nakon primopredaje dužnosti od bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, da će uskoro donijeti Odluku o privremenom financiranju koja će pokazati u kojem smjeru će Grad ići.

Pročitajte i ovo Razrušeni hoteli u Kuparima - 2 Besplatna reklama Najpopularniji youtuber svijeta posjetio razrušeni hotel u Kuparima: Video ima 80 milijuna pregleda Slika nije dostupna LEX VLAHUŠIĆ Bivši gradonačelnik Dubrovnika i ministar zdravstva Andro Vlahušić ponovno ulazi u gradonačelničku utrku

Vlahušić je novinarima rekao da će se ponovno kandidirati za gradonačelnika ako Ustavni sud sruši Zakon o lokalnim izborima.

Medović je u izjavi istaknula kako je njezina uloga do lokalnih izbora definirana zakonom što će joj uvelike olakšati posao.

''U onom dijelu gdje mi Zakon dopušta slobodno donošenja odluka, one će biti usmjerene zadovoljavanju potreba građana. U tom smjeru ću s kolegama pročelnicima pristupiti izradi Odluke o privremenom financiranju. To je temeljni akt Grada Dubrovnika i nadam se da ćemo ga napraviti u najkraćem mogućem roku. Konkretni projekti će biti sastavni dio te odluke koja će pokazati smjer u kojem će gradska uprava postupati'', rekla je Vladina povjereni za Dubrovnik.

Medović kaže da se neće preseliti u ured gradonačelnika već će ostati u svom uredu.

Tri dokumenta o proračunu

''Što se tiče Večere od Kandelore, nastavit ćemo tradiciju, smanjiti izdatke na najmanju moguću mjeru, približiti izvornom smislu Večere, a to je ugostiti goste Grada kao što su dubrovačke obitelji ugošćavale svoje prijatelje koji su dolazili na Festu svetog Vlaha. Šporki makaruli (tradicionalno dubrovačko jelo od tjestenine s umakom od mesa) imaju posebno značenje, vrata su otvorena za svih, pjata ima dovoljno'', rekla je Medović.

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić je Vladinoj povjerenici prije primopredaje podnio tri dokumenta o stanju proračuna.

''Krajem godine na računu je bilo 21 milijun kuna, a danas je tamo 11,8 milijuna kuna. U međuvremenu je Grad platio 31 milijun kuna računa kako bi život Grada tekao normalno. Sve gradske tvrtke posluju pozitivno, a život Grada je siguran i miran'', rekao je novinarima Vlahušić.

Upitan je li ovo kraj njegove političke karijere s obzirom da ga Zakon o lokalnim izborima priječi u novom kandidiranju zbog pravomoćne presude u aferi Šipan, Vlahušić je rekao kako je tri puta izabran na neposrednim izborima.

''Ljudi žele projekte koje sam nudio u životu. Ne imenuju me političke stranke, radim i dalje za Dubrovnik kao njegov kreativni direktor. To sam bio prije i nastavit ću to raditi i dalje'', ustvrdio je Vlahušić.

Na novinarske upite rekao je i kako ne razmišlja hoće li Ustavni sud ''srušiti'' taj zakon iako je priznao da je podnio prijedlog za ocjenom ustavnosti tog akta.

''Ja se bavim Dubrovnikom. Projekt 'Dubrovnik zdravi grad' napisan je prije 29 godina i cijelo vrijeme radim samo jedan projekt. U političkom smislu nisam bio župan, premijer i predsjednik Republike Hrvatske, sve ostalo jesam i to isključivo kao čovjek koji izlazi na izbore i povremeno gubi i dobiva. Zato nemam ni početak ni kraj političke karijere'', ustvrdio je Vlahušić. Priznao je da je imao jako puno protivnika, prijatelja, ali i loših poteza.

Gradonačelnik nije imao većinu

''Kandidirat ću se za gradonačelnika Dubrovnika i nadam se da će Ustavni sud to pozitivno to riješiti. Ako neću ja, onda će HNS sigurno imati veliki utjecaj, ali važno je kreativno nešto stvarati'', rekao je Vlahušić, dodavši ako neće doći na ovogodišnju Večeru od Kandelore iz političkih razloga.

Povjerenica Vlade imenovana je na sjednici Vlade prošli četvrtak jer do kraja 2016. godine nije izglasan Proračun Grada Dubrovnika za 2017. godinu, kao ni Odluka o privremenom financiranju. Sukladno Zakonu u tom slučaju dolazi do prestanka mandata Gradskom vijeću i gradonačelniku, a imenuje se povjerenik, odnosno povjerenica. S obzirom kako je riječ o kalendarski izbornoj godini neće se održati prijevremeni već redovni izbori u svibnju.

Gradonačelnik Vlahušić u dubrovačkom Gradskom vijeću nije imao većinu. Njegova lijeva koalicija predvođena HNS-om i SDP-om ima deset vijećnika, HDZ-ova desna koalicija osam vijećnika, tri vijećnika ima lista Srđ je Grad, a četiri Dubrovački demokratski sabor Pera Vićana. Proračun se izglasava većinom glasova svih vijećnika što znači da je za njegovo prihvaćanje bilo potrebno najmanje 13 ruku (od 25). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene