Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede pregovori o plaćama

Vladu čeka vruća jesen: "Iz tog razloga mi moramo tražiti daljnji rast plaća"

Aktualno Galerija Matija Kroflin, sindikalist Matija Kroflin, sindikalist Foto: DNEVNIK.hr Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Radnik, ilustracija Radnik, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Tržnica Galerija 1/4 >>
Odgovor na pitanje koliko bi vruća ova jesen mogla biti za Vladu donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina koji je razgovarao s glavnim tajnikom Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti Matijom Kroflinom.

Doista je puno zahtjeva upućeno prema Vladi proteklih mjeseci, no jedan koji zasigurno neće moći ignorirati je otvaranje pregovora sa zaposlenicima javnih i državnih službi oko povišica, odnosno povećanja osnovice na plaću.

Ti pregovori su dogovoreni još prošle godine i zbog toga ih Vlada neće moći ignorirati, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina koji je razgovarao s glavnim tajnikom Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti Matijom Kroflinom.

Kroflin je otkrio što će tražiti na pregovorima s Vladom.

"Tražit ćemo rast plaće. Ekonomske okolnosti su i dalje pozitivne, inflacija je i dalje visoka - prosječno u ovih sedam mjeseci 9,6 posto. 30 posto naših članova ostalo je nepokriveno bilo kakvim povišicama, dakle u ovom zadnjem navratu kada je Vlada povećavala plaće za 180 i 160 eura", objasnio je.

Pročitajte i ovo Reporterka Valentina Baus razgovara s Andreasom Pottakisom, grčkim pučkim pravobraniteljem Sukob navijača Grčki pravobranitelj ekskluzivno za Dnevnik Nove TV o prijetnjama uhićenim Boysima: "Razumijem da ta odluka povlači neka pitanja"

Lipanjske povišice tako nisu utjecale na dio njihovih članova i njihove plaće su pod pritiskom rasta cijena, a životni standard im opada. 

"Iz tog razloga mi moramo tražiti daljnji rast plaća. Mi smo se uvijek zalagali za harmonizirani i horizontalni rast plaća i to ćemo raditi i sada. Tražit ćemo rast osnovice, međutim - uz to nam je izrazito bitno što će se događati sa Zakonom o plaćama", dodao je.

Premijer je rekao da sve žele riješiti upravo tim zakonom, na što je Kroflin odgovorio da su o tome trebali razmišljati prethodnih godinu dana. 

"Upravo je Vlada svojim nesustavnim pristupom politici plaća u javnim službama stvarala nejednakost. Sada od Vlade očekujemo da dio tih nejednakosti ispravi. Između ostalog, jedna od nejednakosti je učinjena našem sustavu", nastavio je Kroflin i na primjeru plaća objasnio u čemu je problem.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju se okolnosti Užas u susjedstvu: Dječaka (8) usisao odvod bazena, izvukli su ga tek nakon dva sata

"Docent ima plaću oko 1400 eura, ako to uspoređujete s plaćama u privredi, primjerice netko tko radi na Fakultetu elektrotehnike i računarstva ima sigurno otprilike duplo manju plaću nego osoba koja s takvim znanjem i tim isksutvom radi negdje u privatnom IT sektoru.

To stvara velik problem privlačenja najkvalitetnijih zaposlenika u sustav. Smatramo da je to sad već postao ozbiljan problem. 

Plaće za ulazna radna mjesta recimo ozmeđu privrede i javnih državnih službi - diskrepancije su izrazito velike. To je nešto čime se Vlada kao poslodavac tim ljudima mora baviti", objasnio je.

Ako njihovi zahtjevi ne budu uvaženi, te ako se nejednakost zacementira - to će stvoriti nezadovoljstvo među članovima pa tako Kroflin ne isključuje i moguće prosvjede i ako će takvo biti njihovo raspoloženje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene