Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured Predsjednika potvrdio je u utorak da je Vlado Marić predsjedniku Ivi Josipoviću uputio pismo u kojem je podnio ostavku na mjesto predsjednika Savjeta za ratne veterane Predsjednika Republike Hrvatske.


Marić u pismu, kako prenose mediji, zamjera predsjedniku da nema do kraja razumijevanje i shvaćanje biti problema koji su od vitalne važnosti za hrvatske branitelje kao i metodu iscrpljivanja od strane najviših državnih institucija prema Udrugama iz Domovinskog rata kao i prema najtežim HRVI i braniteljima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja.

Vezani članci Slika nije dostupna Ovo je nova savjetnica Ive Josipovića za gospodarstvo Slika nije dostupna Mesić žestoko odgovorio Josipoviću

"Na ovaj moralni čin davanja ostavke odlučio sam se isključivo i jedino što Savjet za ratne veterane nema status kakav bi trebao imati u Vašem Uredu. Isto tako nema niti primjerene reakcije na moje brojne pokušaje ukazivanja bilo Vama ili Vašim najbližim suradnicima, osobno ili kroz Savjet za ratne veterane o težini i ozbiljnosti problema koji tište hrvatske branitelje, uopće", stoji u pismu.

Marić kaže kako je posebno neshvatljiva ležernost i neodgovornost kao i ne činjenje koje traje puna dva mjeseca od strane institucije Predsjednika RH, kao i drugih najviših državnih institucija u traženju rješenja za hrvatske branitelje-prosvjednike u Savskoj ulici u Zagrebu, ispred Ministarstva branitelja.

"Bez kvalitetne kadrovske i organizacijske rekonstrukcije Ministarstva branitelja, nema boljitka i rješavanja problematike hrvatskih branitelja. Nije od presudne važnosti u čijoj je to nadležnosti kako se voli reći, to nečinjenje je u prijevodu samo loptanje državnih institucija sa hrvatskim braniteljima", stoji u pismu.

Marić ocjenjuje da takav alibi pristup, ignoriranje i nezainteresiranost najviših državnih institucija u iznalaženju rješenja za nagomilane probleme hrvatskih branitelja, čini nepopravljivu štetu. "Ogromna šteta se čini ne samo hrvatskim braniteljima i vrijednostima domovinskog rata, već i ugledu Republike Hrvatske u cjelini."

"Metoda iscrpljivanja koja se primjenjuje od strane najviših državnih institucija prema Udrugama iz Domovinskog rata na nacionalnoj razini, kao i prema najtežim HRVI i braniteljima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, za mene je to neshvatljivo i jednostavno neprihvatljivo. Znamo svi da rješenja postoje", upozorava Marić.

Ocjenjuje kako u Josipovićevom programu koji je prezentirao hrvatskoj javnosti, kao kandidat za Predsjednika u novom mandatu, ne vidi ozbiljnu, sveobuhvatnu i iskrenu brigu za hrvatske branitelje osim deklarativne.

"Nikakva fotelja u Uredu Predsjednika kao primjerice nekima u Ministarstvu branitelja, nije mi važnija od zaštite prava i interesa hrvatskih branitelja koji su bili i ostati će svetinja i najčvršći temelj Republike Hrvatske", ističe Marić koji je Vlado Marić, koji je u Ured Predsjednika došao 26. veljače 2010. na prijedlog Udruge umirovljenih ratnih pripadnika ATJ-Lučko '90. čiji je član i ratni pripadnik od osnivanja 1990.

Također je podnio ostavku na mjesto člana Državnog Povjereništva za vojna odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske. Smatra da njegov daljnji angažman u Uredu Predsjednika RH gubi svaki smisao

Ured Predsjednika nije imao dodatnih komentara na Marićevu ostavku, već podsjeća da je predsjednik Josipović posjetio prosvjednike ispred Ministarstva branitelja u Savskoj te da se konstantno zalaže za rješavanje braniteljskih problema kroz institucije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook