Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet oprost za prezadužene

Potez Vlade zbog kojeg se uredni platiše pitaju: Zašto mi plaćamo račune?

Andrej Plenković o problemu blokiranih (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković o problemu blokiranih (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković o problemu blokiranih (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Hrvatska povijest pamti epizodu kada je Vlada otpisala dug, a oni koji su bili dužni - ponovno zapali u dugovanje. No, povijest se ponavlja pa će tako blokiranima, 10 tisuća kuna svojih potraživanja - država automatski otpisati, a na to, poreznom olakšicom, potiče i druge. To je prvi prijedlog za pomoć blokiranima koji je u petak predstavila Vlada. Ima ih još. No, jesu li te olakšice pljuska urednim platišama?

Niste platili račun za vodu i struju, u blokadi ste, država će vam otpisati - do 10 tisuća kuna. Kriterija za oprost nema. 160 tisuća građana - dužno je za mobitel. Pa država stimulira telekome i banke poreznom olakšicom, da učine isto što i ona, otpišu dug.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Ukupno 1,84 mlrd. kuna Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu" Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Sastanak Vlade i sindikata Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo"

''Teško je reći koliko je građana ne svojom krivnjom ušao u blokadu, u odnose na one koji su bili malo slobodniji i liberalniji u svojim odlukama'', rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Ako i vi odlučite biti liberalniji, iz Vlade ipak kažu - obveze se moraju plaćati. ''Samo tako možemo osigurati uredno funkcioniranje procedura naplate i normalno poslovanje ili zaduživanje, bez poštivanja tih načela nema vladavine prava'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Pravo na otpis - bit će jednokratna mjera. I trebala bi zahvatiti oko 11 tisuća građana. Drugi je prijedlog ograničavanje ovrhe. Nakon tri godine, uz uvjet da posljednjih šest mjeseci nije bilo naplate, ovrha prestaje. No, ne i dug.

''Odblokirala bi se oko 71 tisuća građana. Njihov dug ne prestaje, ali iznos duga će se smanjiti za 32 milijarde kuna'', otkriva Marić.

Stečaj potrošača, bit će jednostavniji. Uvjet je glavnica do 20 tisuća kuna i tri godine blokiran račun, a stečaj se pokreće po službenoj dužnosti. ''S tim da će građanin moći prigovoriti i reći da to ne želi, ako on to ne želi mi u taj postupak nećemo ići mimo njegove volje'', pojašnjava Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Predvidjeli su dvije vrste postupka: kada potrošač nema i ima imovinu. Blokirani cijene napor Vlade, ali predlažu i svoje mjere.

''Naše su mjere duboko sustavne, ustavne i državničke, ove su mjere set lijepih želja. No do konkretnog je još daleko'', kaže Miriam Kervatin iz udruge Blokirani.

Jer slijedi saborska procedura. Vladini bi prijedlozi trebali biti izglasani do ljetne stanke, no nesumnjivo da će dug građana do tada još rasti. samo u mjesec dana se povećao za 240 milijuna kuna. I sada iznosi više od 43 milijarde kuna.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene